sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Romesco - lempeä tai vahva kastikeklassikko


Romesco on katalonialainen kastike, jonka pääraaka-aineita ovat paprika ja mantelit. Tässä tapauksessa vahvistin kaksikon kolmikoksi, sillä viimeiset oman sadon tomaatit olivan vihdoin punastuneet huoneenlämmössä, eikä niden määrässä silloin säästellä*. Kastike on parhaimmillaan, kun kasvikset malttaa paahtaa uunissa lempeän makeiksi - samalla niistä saa helposti säikeisiksi jäävät kuoret irti. Pikaromescon voi surauttaa myös raaoista vihanneksista, mutta silloin kastike saattaa tarvita ripauksen sokeria makeutukseksi.

Me dippasimme romescoon mausteisia lohkoperunoita (patatas bravas), joissa oli voimakas makumaailma: vahvaa savupaprikaa, valkosipulia ja suolaa. Sen vuoksi jätin kastikkeen tavallista lempeämmäksi, tasapainottaamaan kokonaisuutta. Käytin kastikkeessa tavallista, makeaa paprikajauhetta ja laitoin chiliä hyvin maltillisesti. Romesco-kastike sopii, vahvana tai lempeänä, rapujen, kalan, kasvisten tai lihan kylkeen. Myös pasta pitää sekä sen rouheasta rakenteesta että mausta - yhden pastareseptin jaankin teille aivan pikapuoliin.


Resepti

 

Romesco-kastike

2 punaista paprikaa
3 keskikokoista tomaattia
1 dl manteleita
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 tl (savu)paprikajauhetta
tuoretta chiliä maun mukaan (tai hieman esimerkiksi sriracha-kastiketta)
1-2 rkl sherryetikkaa tai punaviinietikkaa (tai vaaleaa, mietoa etikkaa)
3-4 rkl oliiviöljyä
suolaa

Halkaise paprikat ja poista siemenet kiinnikkeineen. Puolita tomaatit. Laita vihannekset leikkauspinta alaspäin leivinpaperin päälle ja paahda niitä kuumassa (225-250 astetta) uunissa. Ensin irtoaa tomaattien kuoret, joten voit noukkia tomaatinpuolikkaat pois (voit myös kaltata tomaatit, jos paahdat paprikoita esimerkiksi grilissä). Ota paprikat pois uunista vasta, kun niiden kuori on liki kokonaan mustunut. Laita paprikat hetkeksi muovipussiin höyrystymään, näin saat kuoret irti helposti.

Laita kaikki kastikkeen raaka-aineet tehosekoittimeen ja aja rouheaksi soosiksi. Lisää tarvittaessa hieman öljyä, jos haluat kastikkeesta juoksevampaa.

*tomaatteja laitoin tällä kertaa viisi, kolme on hyvä keskiarvo.




12 kommenttia :

  1. Mainiota! Siis sekä kuva että ruoka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS, Jokihaka! Romesco on kyllä hyvää.

      Blogger vähän kiukuttelee taas kuvien kanssa ja helposti, kuten nytkin, näyttää kuvan "mössönä". Kastike on paljon skarpimpi ja kauniimpi esim. kuvankäsittelyohjelmassa. Vinkkejä onko hällä?

      Poista
    2. Laita mulle sähköpostia asiasta niin katsotaan voinko auttaa? Blogger tuntuu kiukuttelevan itse kullakin..

      Poista
    3. Onneksi sitä ei kukaan muu huomaa. Supernätti kuva, kertakaikkiaan. Romesco on ihanaa juuri perunoiden kanssa. Toimii myös hyvin possun kanssa miun makkuun.

      Poista
    4. Kiitos, Jonnanen!
      Vertailukohtaa ei teillä onneksi ole. Itse sitä tietysti tarttuu pieniin, ja turhiin, asioihin, kun näkee, millainen kuva on alunperin.

      Poista
    5. Jokihaka, ihan super hienoa, kiitos. Laitan sinulle pikapuoliin spostia!

      Poista
  2. Nam! Ei lisästtävää.

    VastaaPoista
  3. Viime viikonloppuna tapasten äärellä juurikin keskusteltiin romesco-kastikkeesta, ja miten se on vaan niin hyvää ja että kotonakin pitäisi tehdä. Ilman sitä patatas bravas -annos ei ole mitään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romesco sopii kyllä täydellisesti perunoiden dipiksi, joskin aioli taistelee meillä tiukasti ykköspaikasta.

      Poista
  4. Romesco on kyllä todella hyvää. Meillä romescolla herkuteltiin sherryssä marinoidun ja grillatun possun ulkofileen kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sherryssä marinoitu possu, uuh. Tuli nälkä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails