lauantai 19. huhtikuuta 2014

Limettiposset suklaamunassa


Luottojälkkärimme tarjoiltiin tänä pääsiäisenä suklaamunassa - helppo tapa tehdä erinomaisesta jälkiruoasta vieläkin näyttävämpi.

Hyvää pääsiäistä!




perjantai 18. huhtikuuta 2014

Karitsanlihapullat tomaattikastikkeessa


Jos pääsiäisen menu kaipaa jotain rentoa ja helppoa, suosittelen hauduttelemaan karitsanlihapullia tomaattikastikkeessa. Lihapullien makumaailma on kallellaan Lähi-Itään, mutta tutut pääsiäisen mautkin ovat läsnä - valkosipuli ja minttu ovat ainakin minulle pääsiäisen päämausteet.

****

Karitsanlihapullat tomaattikastikkeessa

lihapullat
600g karitsan jauhelihaa (tai esim. karitsan ja naudan lihan sekoitusta)
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl kanelia
1/2 tl mustapippuria
n. 1 1/2 tl suolaa
kourallinen tuoretta minttua (tai mintun ja lehtipersijan sekoitusta)

tomaattikastike
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
400g (1 prk) tomaattimurskaa
noin  1 tl sokeria
1-2 rkl sherryetikkaa tai punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

tarjoiluun
maustamatonta jugurttia
tuoretta minttua ja/tai tuoretta lehtipersiljaa

Tee ensin lihapullataikina. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja sipellä ei aivan pieneksi silpuksi. Kuumenna osa öljystä ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä paistinpannussa noin viisi minuuttia. Kaada sipulit öljyineen jauhelihan joukkoon. Mittaa kulhoon loputkin ainekset, möyhennä tasaiseksi taikinaksi ja jätä maustumaan.

Tomaattikastiketta varten toista edellisen kohdan sipulitemput: kuori, silppua, kuullota maltilla. Lisää pannulle tomaattimurska ja sokeri, anna hautua pienellä lämmöllä kaikessa rauhassa, vähintään 20 minuuttia. Mausta kastike etikalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua edelleen.

Muotoile lihapullat ja paista niihin nopsasti pannulla pinta. Siirrä pullat tomaattikastikkeeseen kypsymään kannen alle noin 15 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä. Silppua päälle tuoreita yrttejä ja tarjoa maustamattoman jugurtin ja esimerkiksi linssihaudukkeen tai riisin kanssa. Pullat toimivat myös pitaleivän välissä.

****

Linssihaudukkeen reseptin laitan jakoon, kunhan säädän reseptiä vielä paremmaksi. Nytkin se oli hyvää mutta ei riittävän hyvää julkaistavaksi.

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Tomaatin kasvatus - kaverit ja vihamiehet


Kumppanuuskasveilla tarkoitetaan kasveja, jotka viihtyvät erityisen hyvin toistensa lähellä. Se saattaa kuulostaa kummalliselta, huuhaalta tai hifistelyltä, mutta kyse on luonnollisesta osasta kasvien hyvinvointia. Yksi kasvi tarvitsee seurakseen varjoa tai tuulensuojaa tuovan kaverin, ja joku kasvi karkoittaa voimakkaalla tuoksullaan vieruskaveria kiusaavia tuholaisia. On myös luonnollista, että paljon typpeä tarvitsevat kasvit (esimerkiksi peruna) viihtyvät typpeä luovuttavien kasvien seurassa (esimerkiksi härkäpapu).

Tomaatti on kumppanuuskasvien kannalta katsottuna varsin helppo kasvi; vihamiehiä on vain muutamia. Toisaalta, kuten minkä tahansa kasvin kohdalla, tomaatinkin vihamiehet hieman vaihtelevat lähteestä toiseen. Hyviä kavereita tomaatilla on kuitenkin runsaasti, joten sopivien kasvien löytäminen on helppoa.


Meillä tomaatit kasvavat lähinnä kasvihuoneessa, joten omat kokemukseni tomaatin kanssa kasvatetuista kasveista rajoittuvat kasvihuoneen lämmössä viihtyviin lajeihin. Tomaatti on kasvanut monta vuotta chilien, paprikoiden, kurkun, munakoison, viiniköynnöksen ja yrttien kanssa, ja viihtynyt mainiosti. Joissain lähteissä kurkku ja munakoiso mainitaan huonoiksi tomaatin kavereiksi, mutta ongelmia ei meillä ole ollut.

Kokosin alle tomaatin kumppanuuskasvit sekä tomaatin vihamiehet. Yhdistelin listoihin omia havaintojani sekä tietoa vuosien varrella lukemistani netti- ja lehtiartikkeleista ja kirjoista. Listoille pääsivät ne kasvit, jotka mainittiin vähintään kolmessa eri lähteessä.

Itse pidän tomaatin tärkeimpinä kumppanuuskasveina samettikukkaa ja basilikaa. Samettikukasta en näkönsä puolesta juurikaan pidä, mutta koska se on toiminut ilmeisen hyvin - tomaattimme ovat olleen varsin terveitä - saa se kasvaa sekä kasvihuoneessa että siellä täällä kasvimaata. Basilika saa kasvaa joka paikassa, koska se nyt vaan on b a s i l i k a.



TOMAATIN KUMPPANUUSKASVIT
  • Samettikukka erittää juuristollaan ainetta, joka torjuu tuholaisia
  • Kehäkukka torjuu sukkulamatoja
  • Persilja parantaa tomaattien makua
  • Basilika parantaa sekä kasvin terveyttä että makua, ja se suojelee myös tuholaisilta
  • Minttu tukee kasvua ja parantaa makua
  • Valkosipuli on kaikkien kaveri
  • Ruohosipuli parantaa tomaatin makua 
  • Pavut, erityisesti pensaspapu, viihtyvät tomaattien seurassa
  • Sipuli
  • Salaatti
  • Porkkana
  • Pinaatti
  • Selleri

TOMAATIN VIHAMIEHET
  • Peruna
  • Herne
  • Maissi
  • Kaalit kuuluvat englanninkielisissä lähteissä liki poikkeuksetta tomaatin vihamiesten listalle, mutta osassa suomenkielisistä koonneista ne kuuluvat tomaatin kavereihin - mene ja tiedä sitten
  • Fenkoli estää tomaatin kasvua, tosin tiedot ovat osin ristiriitaisia
  • Tilli kuuluisi nuorena kasvustona kaverilistalle, mutta tillikasvuston ikääntyessä sen sanotaan rajoittavan tomaatin kasvua
_____




lauantai 12. huhtikuuta 2014

Guacamolella täytetyt kananmunat


Täytetyt kananmunat ovat klassisia pääsiäisen ajan alkupaloja - eikä syyttä. Ne ovat helppoja tehdä ja juuri sopivan kokoisia ruokahalun herättäjiä. Usein täytteeseen sekoitetaan myös kananmunan keltuaiset, mikä on tietenkin järkevää, jotta kaikki raaka-aineet tulevat hyödynnettyä. 

Nyt keltuaiset saivat jäädä odottamaan tulevia innovaatiota, sillä täytin valkuaiskupit raikkaalla guacamolella. Pöydässä istuneet mätitahnaloversitkin pitivät guacamoletäytteisiä kananmunia vähintään yhtä herkullisina kuin pari vuotta sitten pääsiäisenä tehtyjä perinteisempiä munaversioita

****

Guacamolella täytetyt kananmunat

kovaksi keitettyjä kananmunia

avokadoa
tomaattia
limetin mehua
suolaa
valkosipulia
tuoretta korianteria
(sipulia)

tuoretta chiliä tai Sriracha-kastiketta

Keitä kananmunat ja jäähdytä ne. Sekoita guacamolen ainekset, anna tekeytyä hetki, ja täytä puolitetut kananmunat, joista keltuainen on poistettu. Pirskottele päälle halutessasi Sriracha-kastiketta tai tuoreen chilin hippusia.

****

ps. Kuvaaja nappasi kuvan ennen chilikastikkeen lisäämistä. Kokit ja Potit -Instagramissa näet otoksen seuraavasta vaiheesta.
 

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Tomaatin kasvatus - taimien koulinta ja lannoitus

Sileälaitaisten sirkkalehtien jälkeen yksi lehtipari on kasvanut - on aika koulia taimet.
Matka siemenestä tomaatiksi jatkuu. Kun siemenet ovat itäneet ja kasvaneet hieman, tarvitsevat ne aiempaa enemmän kasvutilaa ja -voimaa. Taimien koulinta tarkoittaa pienten kasvin alkujen siirtämistä suurempaan kasvatuspottiin. Näin juuret saavat tilaa kasvaa ja voimistua, myös valoa kasvi saa enemmän kuin kasvaessaan toisten kanssa samassa potissa.

Sopiva aika taimien koulinnalle on, kun sirkkalehtien, eli aivan ensimmäisenä ilmestyvien lehtien, jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut. Sirkkalehdet ovat pienet ja reunoiltaan sileät, kun taas tomaatin varsinaiset lehdet ovat hammaslaitaisia.

Täytä potti mullalla ja tee siihen valmiiksi syvä kolo.

Kouli yksi taimi kerrallaan, esimerkiksi veitsen tai puutikun avulla.
Jokainen taimi siirretään siis kasvamaan omaan pieneen yksiöönsä. Minä koulin taimet vain kerran, mutta tiedän joidenkin siirtävän taimet isompaan purkkiin kahdesti. Muoviruukut (halkaisija noin 12 cm) toimivat taimien kotina siihen saakka, kun istutan ne kasvihuoneeseen toukokuussa.

Täytän ruukut turvemullalla, joka on vain miedosti lannoitettua ja ilmavaa multaa. Samaa multaa käyttää myös lähipuutarhamme sekä kukkien että vihannesten kasvatuksessa. Yhtä hyvin koulintamultana voi käyttää puutarhamultaa tai kukkamultaa. Kouli taimet aiempaa syvempään. Käytännössä koulin ne mahdollisimman syvään siten, että lehdet jäävät kuitenkin multapinnan yläpuolelle.

Pidä kiinni mieluummin lehdestä kuin taimen varresta.
Taimien kasvuvaiheessa tärkeää on, että kehittyvät juuret saavat riittävästi ilmaa, vettä ja ravinteita. Minä käytän siis multana kevyesti lannoitettua kylvöseosta ja aloitan taimien lannoittamisen noin viikko tai kaksi koulinnan jälkeen. Käytänteitä on kuitenkin erilaisia ja monella tapaa pääsee samaan, hyvään lopputulokseen - kannattaa lukea siementen kylvämiseen liittyvän jutun kommenttien erinomainen keskustelu multa- ja lannoitusteemoista.

Lannoitteena käytän luonnon mukaista, kasteluveteen sekoitettavaa liuosta. Aluksi lannoitan miedolla liemellä ja siirryn kohti paketin ohjeiden mukaista annostusta hiljalleen. Muutamana aiempana vuotena olen käyttänyt BioBizz -liuosta, nyt ostin kokeeksi Kekkilän luonnonmukaista lannoitetta. Molemmat lannoitteet on valmistettu Hollannissa ja ne haisevat tismalleen samalle. Salapoliisitaitoni ovat puutteelliset, mutta vaikuttaisi siltä, että lannoitteet ovat kuitenkin valmistettu eri tehtaissa.

Tiivistä multa kevyesti.
Lannoittamista tärkeämpää on pitää huolta mullan tasaisesta kosteudesta ja riittävästä valosta. Kastelen koulittuja taimia pienellä kannulla, joskin osa purkeista on altakastelualustan päällä saaden vetensä alakautta (lannoitelitkun kaadan mullan pinnalle). Lisäksi sumuttelen ajoittain taimia, sillä ilmankosteus on sisällä hyvin matala.

Valohoitoa taimet saavat kahdella tapaa. Pohjoiseen suuntaavaan kodinhoitohuoneeseemme on viritetty luonnonvaloa toistava loisteputkilamppu, joka ei todellakaan ole paras mahdollinen kasvivalo, mutta sen vaikutus on kuitenkin ollut kiitettävä. Jos auringon paiste ja kotipäivä sattuvat samalle päivälle, kiikutan taimet valohoitoon kasvihuoneeseen. Ensimmäisenä päivänä taimet olivat kasvihuoneessa, harsokankaan varjossa noin kolme varttia, tänään jo kuutisen tuntia. Jos sinulla ei ole kasvihuonetta, ole varovainen ulkoilutuksen kanssa, sillä pienet taimet ottavat herkästi nokkiinsa liian kylmästä tuulesta ja liian suorasta auringonvalosta. Palataan karaistusasiaan myöhemmin keväällä, nyt taimet saavat juurtua ja kasvaa rauhassa.

Merkitse purkit tarkasti. Tässä kasvaa suklaata.
Tämä juttu on osa tomaatin kasvatus -juttusarjaa, jossa seurataan kasvin matkaa siemenestä satoon. Havainnot ja kokemukset ovat kotitarhurin vuosien varrella yritän ja erehdyn -menetelmällä hyväksi havaittuja toimintamalleja. Ne eivät - tietenkään - ole ainoita oikeita tapoja toimia ja toivonkin, että kerrot omat kokemuksesi taimihommista kommenttiboksissa. Voit myös ihmetellä, kyseenalaistaa tai kysyä. Oikeita vastauksia en ehkä osaa antaa, mutta lupaan yrittää ottaa selvää ja oppia itsekin.

Lue lisää tomaattisia tarinoita:
     

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Pasta Skagenröra


Skagenröra on yksi lempisanoistani. Vaikka rakastan suomalaista, terävää r-äännettä, kuuluu ärrä skagenröraa äännettäessä tuottaa takaisesti, suloisesti sorahtaen. Juuri sillä tavalla kuin göteborgilaiset tai skoonelaiset ärrän ääntävät - yksi hyvä syy lisää fanittaa Paul Svenssonia (ja Skoonea ja Göteborgia).

Ruotsalaista klassikkoherkkua syödään perinteisesti leivän päällä (toast skagen) ja myös uuniperunan täytteenä katkaraputahna on erinomaista. Harmittaa, etten ole aiemmin hoksannut tehdä samoista aineksista pastaa, sillä pasta skagenrörasta on viime viikkoina tullut uusi arkiruokasuosikkimme.

****

Pasta Skagenröra
4 annosta

1 punasipuli (2 pientä)
tilkka oliiviöljyä
noin 1 dl (120g/1prk) smetanaa
vajaa puntti tuoretta tilliä
(hieman raastettua sitruunankuorta)
noin 4 rkl sitruunamehua
noin 300g katkarapuja
suolaa
musta- tai valkopippuria

pastaa
vettä
suolaa

Keitä pasta suolatussa vedessä. Pastan kiehuessa kuori sipuli(t) ja hienonna ne pieneksi silpuksi. Sulata katkaravut. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää pannulle smetana, sitruunamehu, hieman raastettua sitruunankuorta (pese sitruuna huolella ennen raastamista) sekä silputtu tilli. Sekoita.

Valuta pasta liki kuivaksi, pieni määrä keitinvettä helpottaa kastikkeen sekoittamista pastan joukkoon. Kun pasta ja kastike on sekaisin, lisää katkaravut (voit lisätä ne myös annoksen päälle kylmänä, kuten kuvassa) ja pyörätä vielä sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla.

****

ps. Jos asuisimme hieman lähempänä, menisin ehdottomasti syömään Paul Svenssonin tekemää ruokaa ravintola Sinneen, Porvooseen. 22. - 25.4.2014 Paul itse on Porvoossa kokkailemassa ja 24.5. saakka ravintolassa tarjoillaan Svensson-menua.

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Tomaatin kasvatus - siementen kylvö

Hyvää matkaa kaunokaiset!
Viime kesänä kirjoittamani tomaattien kasvatukseen ja varkaiden poistoon liittyvä juttu on yksi Kokkipottilan suosituinpia kirjoituksia. Kesän aikana sain muutaman sähköpostinkin, joissa pyydettiin kertomaan lisää tomaattisia tarinoita. Toiveista voimaantuneena ja huomattuani netissä olevan tiedon olevan varsin hajanaista, päätin koota omat tomaatin kasvatukseen liittyvät havainnot ja kokemukset juttusarjaksi.

Haluan tosin edelleen muistuttaa, että keittiötarhaus, kuten keittiöhommatkin, on minulle harrastus, ei leipätyö. Toisaalta se saattaa taimihommissa olla etunakin - toivottavasti osaan avata sellaisia mutkia, jotka ammattilaisille olisivat itsestäänselvyyksiä, mutta amatööri on on oppinut jipot vasta yrityksen ja erehdyksen kautta. Ja voin kertoa, että olen tehnyt molempia. Paljon.

Suihkupullo on kylväjän kaveri!

Jos tomaattien kasvatuksen haluaa tehdä alusta asti itse, on nyt erinomainen aika laittaa siemenet multaan. Oppikirjat puhuvat maaliskuun puolesta välistä tai maaliskuun lopusta, mutta näin huhtikuun alussakin ehtii vallan maniosti. Meillä osa tomaateista on jo kasvaneet tovin, kirsikkatomaatit laitoin kasvamaan vajaa viikko sitten.

Merkitse kylvöt selvästi tavalla tai toisella.

Tomaatin taimien kasvatus on helppoa; aluksi tarvitaan vain permanenttikynä, multaa, siemeniä, vettä. Tässä muutamia oivalluksia kylvövaiheesta:
  • Taimipottina voi käyttää mitä tahansa puhdasta purkkia. Viili- ja jugurttipurkkien pohjaan on hyvä tehdä pari reikää, jotta innostuksissaan kaadettu liika vesi pääsee valumaan pois.
  • Noin neljän, viiden sentin verran multaa riittää pikkutaimivaiheessa. Käytä kylvöseosta tai taimimultaa, joka on riittävän hellävaraista herkille ja hennoille taimille. Älä käytä niin sanottua mustaa multaa.
  • Jos kylvät useita lajeja tai lajikkeita, merkitse purkit selkeästi ennen kuin avaat multapussin. Vaikka et olisikaan kiinnostunut tomaattilajikkeiden tarkemmasta analysoinnista, tee merkitseminen silti. Jos tomaatit osoittautuvat maukkaiksi ja mauttomiksi, tiedät, mitä olet kylvänyt, ja osaat jatkossa toistaa onnistuneen suorituksen tai välttää virheen. Luultavasti ajattelet kynän käytön olevan turhaa, koska muistan kyllä purkin halkeamasta, että tässä on kirsikkatomaatteja. Et muista. Käytä kynää.
  • Tomaatin siemenille sopiva kylvösyvyys on noin puoli senttiä. Voit tehdä tikulla pieniä koloja siemeniä varten ja tiputtaa aarteet koloihin, tai vain ripotella siemenet harvakseltaan mullan pinnalle. Peitä siemenet mullalla.
  • Kastele multa mieluiten suihkupullolla. Kannusta kaatamalla purkkiin tulee helposti tulva ja siemenet lähtevät etsimään kaveria ja päätyvät kasaan.
  • Pidä huoli tasaisesta kosteudesta ja sumuttele purkkeja ahkerasti. Kylvösten päälle voi laittaa rei'itetyn kelmun. Ihanteellinen itämislämpötila on 22-26 astetta, valoa ei tässä vaiheessa tarvita. Usein laitan purkit lämpimälle lattialle. Kun pilkahdus onnea näkyy, otan hupun pois ja nostan purkit valoon. Itämiseen kuluu aikaa vajaasta viikosta pariin viikkoon.

Seuraava tomaattinen tarina kertoo koulimisesta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails