maanantai 9. helmikuuta 2015

Hernekeitto - vähän vaivaa, paljon makua


Otimme varaslähdön laskiaiseen. Hernekeiton jälkiruoaksi uunissa paistui tietenkin pannari. Talviruoka ei tästä parane.

Joka kerta hämmästelen, kuinka vähällä vaivalla tuhti ja maukas hernekeitto syntyykään. Keitin keiton yön yli lionneista herneitä etätyöpäivän lomassa, eikä aktiivista keittiöaikaa kulunut varttia pidempään. Viidestätoista minuutista kymmenen kului savukylkipalan esikäsittelyyn, sillä tykkään paistaa pilkotun lihan pannulla ennen keittoon lisäämistä. Paistetut savukylkikuutiot ovat napakoita ja maultaan intensiivisiä, eikä keitosta tule niin rasvaista, kun kuutiot vielä valutetaan paistamisen jälkeen talouspaperipedillä.

Ja ne loput viisi minuuttia. Ne nautin huumavasta tuoksusta.




Resepti



Hernekeitto
noin kuudelle

500g kuivattuja herneitä
2 litraa vettä
1 sipuli
1 1/2 tl suolaa
2 tl sinappijauhetta
n. 300g savukylkeä

Laita herneet likoamaan suureen kulhoon tai kattilaan kylmään veteen. Liota vähintään kuusi tuntia, mielellään yön yli. Voit joko keittää keiton liotusvedessä tai vaihtaa puhtaan veden. Minä toimin jälkimmäisellä tavalla; kun herneistä siivilöi liotusveden pois, mahdolliset roskatkin huuhtoutuvat veden mukana.

Kuori ja silppua sipuli ja laita silppu kattilaan herneiden ja veden sekaan. Kiehauta, lisää suola ja pienennä lämpöä. Anna keiton poreilla hiljalleen vähintään kaksi tuntia välillä sitä sekoittaen. Mausta sinappijauheella.

Pilko savukylki pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot kylmälle pannulle ja nosta lämpöä vähitellen kuutioiden lämmetessä. Paista savukylkikuutioita, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Kumoa talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin. Lisää lihakuutiot keittoon. Voit säästää pienen osan ripoteltavaksi keiton päälle. Anna keiton hautua vielä tunnin verran, että maut tekeytyvät. 

_____ 
 


13 kommenttia :

  1. Hmmm, pitää kokeilla. Mun aiemmista hernareista on tullut ihmeen vetisiä, minä kun olen paksumman keiton kaveri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit, Paukkuliini!
      Tästä keitosta tuli juuri sopivan paksua. Jopa superpaksua, kun keitto joutui hetken odottelemaan (kuvauksen jälkeen) syöjiä. Ensimmäiset pari tuntia keitin keittoa hiljalleen kansi kiinni ja viimeisen tunnin kannetta.

      Poista
  2. Hernekeitto on ihan parasta! Minä odotin joulukinkunkin paistoa helmikuulle oikeastaan lähinnä sen vuoksi, että saisin ensi viikonloppuna tehtyä jämistä hernesoppaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailtavan suunnitelmallista toimintaa :)
      Hernekeitosta olen aivan samaa mieltä!

      Poista
  3. Hernari rokkaa! Meillä hernekeittoa vedetään usein, yleisimmin jalostajan purkista, mutta voisihan tuota taas keitellä välillä itsekin (vaikka sen laskiaisen kunniaksi). Muutaman kerran olen keittänyt hernaria liotetuista herneistä, keitoista tuli kyllä ihan saman makuista kuin kaupan purkkikamasta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hernekeitto taitaa olla liki ainoa ruoka, joka maistuu ainakin melkein samalta purkista ja itse tehden :) Mutta kun itse tekee, saa makua säätää enemmän.

      Poista
  4. Kiitos sinappijauhevinkistä! Kokeilen sitä seuraavalla keittokerralla (varmaan jo viikonloppuna).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Sinappijauhe on erinomainen mauste. 2 tl ei ole paljon, mutta sillä määrällä tulee hyvä perushernekeitto.

      Poista
  5. Hei! Hernari on IHANAA! Kaivakaa omista tai äitien kätköistä vanha kunnon painekattila! Tämä avasi meille ihan uuden hernarikauden! Puoli kiloa herneitä, yksi puolikas savupotka, 1,5litraa vettä ja tunti tulilla, suolaa maun mukaan. Nam!! :) Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Painekattilaa ei taida löytyä meidän äidin kätköistä edes kaivamalla. Mutta hernekeiton kaltaisissa ruoissa se olisi varmasti oiva peli!

      Hernari on <3

      Poista
  6. Pitääkin testata hernaria painekattilassa! Hernari on ihan parasta talviruokaa. Ei kaipaa kuin lasillisen piimää ja palan ruisleipää kylkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, kiva kuulla sinusta pitkästi aikaa!

      Painekattilaa hernekeiton teossa on kehunut muistaakseni myös Sauvajyvänen. Testaa ihmeessä!

      Poista
  7. Minäkin kokeilin tehdä elämäni ensimmäisen kerran hernekeittoa ja tämä ohje valikoitui testattavaksi, hyvää tuli!! ☺

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails