perjantai 13. helmikuuta 2015

Itse tehty mantelimassa


Laskiaisen aikaan käydään aina sama kädenvääntö: hillolla vai mantelimassalla. Molemmilla vaihtoehdoilla on oma, vankka kannattajakuntansa, eikä toiselle puolelle aitaa juuri kurkita.

Me olemme hillotyyppejä. Pitkin sormia valuva hillovana ja nenänpäähän asettuva kermavaahtotäppä ovat osa laskiaispullanautintoa. Nyt päätin antaa mantelimassalle mahdollisuuden - ei yhdeksän miljoonaa ruotsalaista voi niin väärässä olla - ja sekoitin mantelimassan itse.

Perinteisesti mantelimassaan laitetaan saman verran mantelia ja sokeria (1:1) ja massa notkistetaan tilkalla nestettä. Minä vähensin hieman mantelimassan makeutta ja osaan massasta sekoitin myös rouhittua mantelia tuomaan tasaiseen massaan vähän elämää. Pullia täytettäessä aion pehmentää mantelimassaa lorauksella kermaa, jotta täytteestä tulee hieman kosteampaa. Ja ehkä täytän pullat lopulta koko kolmikolla: notkealla mantelimassalla, pienellä määrällä hilloa ja kasalla kermavaahtoa. Enemmän on enemmän.





Resepti

 



Mantelimassa - vähemmän sokeria, enemmän makua

60g mantelijauhoa
40g erikoishienoa sokeria
muutama pyöräytys vaniljamyllystä (tai puolikkaan vaniljatangon siemenet)
n. 2 rkl vettä, maitoa tai kermaa

lisäksi halutessasi
2 rkl mantelirouhetta
2-3 rkl kermaa massan notkistamiseen

Sekoita mantelijauho ja sokeri kulhossa. Lisää vanilja ja tilkka kerrallaan nestettä (nesteen määrään vaikuttaa jonkin verran mantelijauhon kosteus). Työstä käsin tasaiseksi massaksi. Lisää massaan halutessasi mantelirouhetta ja notkista lisäämällä kermaa (tai maitoa tai vettä). Muotoile massa pötköksi, pyöräytä kelmun sisään ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, jotta sokerikiteet ehtivät sulaa mantelijauhon joukkoon.

Jos täytät mantelimassalla laskiaispullia, voit notkistaa massaa kermalla. Sekoittamiseen tarvitset haarukkaa.

_____



14 kommenttia :

  1. Ei ole omatekoisen mantelimassan voittanutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olekaan, ainakaan mantelimassasarjassa :)
      Tykkään rouheisesta versiosta vielä tasaistakin enemmän.

      Poista
  2. Ah, tuota minä en vielä ole hoksannut: hillo+mantelimassa samaan pullaan! Tykkään molemmista, olen harvinaisuus :)

    VastaaPoista
  3. Juu kyllä se on hilloa ja massaa kumpaankin kunnon pullaan laitettava! Ja nimenomaan vadelmahilloa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja mä oon aina laittanut yhden kananmunavalkuaisen, mutta huomiseksi kokeilenkin tällä sun ohjeella ilman.

      Poista
    2. Ja ihanat kuvat, jälleen kerran!

      Poista
    3. Meillä pullien väliin laitetaan tänä vuonna Baking Instinct -kirjassa olevaa vadelma-portviinihilloa, joka on aivan törkeen hyvää.

      Kananmunanvalkuainen saattaa tehdä massasta vähän napakampaa, voisin kuvitella, mutta hyvin toimii kyllä ilmankin.

      KIITOS, Veera!
      Kiitos, Veera!

      Poista
  4. Just sanoin miehelle, että jos käypi kaupungissa niin on paree tuoda mantelipullia mulle. Olis just sellainen kolo tuolla mahan pohjalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, paitsi hillopullalla. No, ei ollut pahaa sekään. ;)

      Poista
  5. Mantelimassalla olen aina laskiaispulllat ottanut.En ole pullan ystävä erikoisesti mutta laskiaispullat ovat namia.Ja aina teen itse mantelimassat/marsipaanit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pulla laskiaisessa naisen tiellä pitää :)
      Syödäänkö siellä kaukana laskiaispullia tai jotain sen tapaisia?

      Poista
    2. Hannele,ei ole laskiaispullia mutta marsipaania käytetään paljonkin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails