perjantai 6. maaliskuuta 2015

Tiikerikakku


Pari viikkoa sitten ihastelin Kivistön leidien sitruunaista tiikerikakkua. Ja kun herra Kokki esitti seuraavana aamuna toiveen jostain yllättävästä leipomuksesta, vaikka tiikerikakusta, oli maailma antanut riittävästi minulle riittävästi merkkejä.

Edellisestä tiikerikakustani on aikaa liki parikymmentä vuotta. Muistan kakun olleen kuivaa, suorastaan pölisevää. Nyt taistelin tuota vihollista vastaan maidolla hieman notkistetulla maustamattomalla jugurtilla, joka teki taikinasta paitsi mehevän myös maultaan sävykkäämmän - samaa konstia olen käyttänyt muffinsien leivonnassa hyvällä menestyksellä. Myös kermaviili sopii taikinaan erinomaisesti.



Resepti





Tiikerikakku

200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 prk (200g) kermaviiliä tai vastaava määrä maustamatonta jugurttia + tilkka maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Ota voi ja kananmunat huoneenlämpöön vähintään tunti ennen leipomista. Laita uuni lämpiämään n. 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Lisää myös kermaviili.

Sekoita vehnäjauhoon leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Lisää seos vähitellen taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Ota toiseen kulhoon vajaa puolet taikinasta ja lisää siihen tummaa kaakaojauhetta. Lusikoi taikinoita vuorotellen kakkuvuokaan reiluina kerroksina. Itse laitan usein alimmaiseksi suklaista taikinaa, sillä tumma kakkupinta on kaunis. Pistele lusikalla muutamista kohdista taikinaan ja vedä lusikka pois vinoon - näin taikinaan muodostuu hauskat raidat. Paista 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia tai tarvittaessa pidempään. Jäähdytä hieman ennen kumoamista.

_____



8 kommenttia :

  1. MeNaisetissa oli joskus ohje tiikerikakun kinuskiversiosta, jossa raita tehdään pariin jauhodesiin sotkutetusta kaupan kinuskikastikkeesta. Tahmaista ja äkkimakiaa, mutta tosi hyvää - pieninä annoksina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahmainen tiikerikakku kuulostaa ihanalta! Ehkä kokeilen kinuskin sijaan suklaakastiketta!

      Poista
  2. Kivistön tiikerikakku houkutteli täälläkin. En ole vaan vielä saanut ryhdyttyä hommiin. En yhtään muista tiikerikakun pölisseen, mutta jogurtti on minunkin kikkani monissa kuivakakuissa. Se antaa ihanaa mehevyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pölinä johtui parikymmentä vuotta sitten melko vahvana esiintyneestä "ei se ole niin desin päälle" -asenteesta :) Nykyään jo uskon, melkein aina, että joskus se vaan on desin päälle.

      Meillä on hyvät kikat!

      Poista
  3. Meillä äiti käytti tiikerikakussa usein nesteenä appelsiinimehua. Ja teki maailman parasta tiikerikakkua, mehevää ja maukasta. Minä en saa samanlaista, jotain puuttuu näpeistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitit ja äitien näpit <3
      Appelsiinimehu on vinkeä nesteidea! Täytyy laittaa muistiin!

      Poista
  4. Ooh, tulee lapsuus mieleen. Äiti teki aina tikrukakkua. Täytyy pistää resepti korvan taakse, mikäli leipomisinpis iskee :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tiikerikakku ei kuulunut lapsuuden leipomuksiin. En oo ihan varma, onko äiti leiponu ikinä tiikerikakkua :) Sämpylät on ehdottomasti ne meidän äitin ykkösleipomukset - edelleen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails