perjantai 10. huhtikuuta 2015

Inkivääri-hunajapullat


Kerroinkin jo aiemmin, että Olgan pullakirjassa on jotakin maagista. Kirja sai minut ostamaan monta palaa hiivaa ja leipomaan pullaa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Ensimmäisestä hiivapalasta leivoin inkivääri-hunajapullia. Tai lopulta tein taikinan toisesta puolesta perinteisiä korvapuusteja, sillä rouheinen inkivääri-hunajatäyte oli niin hyvää, että laitoin sitä puustien väliin tupla-annoksen. Tuplatäyte oli hyvä valinta; täytettä oli meidän makuumme juuri sopivasti ja inkiväärin raikkaus antoi pullalle luonnetta.

Puustimaisten, rullattavien pullien leivonnassa minulla on aina ollut yksi ongelma: pullien kaatuilu uunissa. Nyt noudatin Olgan neuvoa ja rullasin taikinalevyn löyhästi, siis todella löyhästi. Ja tadaa, alle puolet pullista pötkötteli pellillä, valtaosa oli pysynyt hienosti pystyssä. Nyt pakastimessa on kaksi pussia pullia. On pussillinen rumia pullia ja pussillinen hienoja pullat. Vain toisia saa syödä ilman vieraita.




Resepti



Inkivääri-hunajapullat
n. 24 kpl

taikina
5 dl maitoa
50g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria (intiaanisokeria)
2-3 tl kardemummaa
150g voita
n. 15 dl vehnäjauhoja tai vaaleita spelttijauhoja

täyte
50g voita
5 rkl hunajaa
1/2 dl manteli- tai pähkinärouhetta
2 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl maissi- tai ohratärkkelystä

voiteluun ja koristeeksi
kananmuna 
raesokeria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen samalla taikinaa voimakkaasti vatkaten. Jatka jauhojen lisäämistä ja taikinan vaivaamista joko käsin tai yleiskoneella. Lisää taikinaan voi ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on pehmeän kimmoisaa. Varo tekemästä liian kovaa taikinaa, pehmeästä taikinasta tulevat parhaat pullat. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Tee täyte sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. HUOM! Mikäli haluat runsastäytteiset pullat, tee täytettä tupla-annos tai tee toisesta puolesta taikinaa esimerkiksi korvapuusteja.

Jaa taikina kahtia ja kauli puolikkaasta taikinasta ohuehko levy. Levitä täyte (tai puolet täytteestä) ja rullaa levy löyhästi pitkältä sivultaan. Leikkaa rullasta kolmionmuotoisia paloja, nosta pystyyn ja paina napakasti kahdella sormella keskiosa alas. Tee samoin kaikille pullille ja toista edellä mainitut työvaiheet taikinan toiselle puolikkaalle. Kohota pullia leivinpaperin päällä noin 20 minuuttia, voitele kananmunalla (riko rakenne ensin voimakkaasti haarukalla vatkaten) ja koristele raesokerilla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Kiertoilmauunissa lämpötilaksi riittää 175 astetta.

_____


Muistathan, että voit voittaa Olgan pullakirjan arvonnassa. Jätä kommenttisi arvontapostaukseen sunnuntaihin 12.4. klo 23.59 mennessä ja olet mukana kirja-arvonnassa.


Olgan pullakirjan (Tammi, 2015) arvostelukappaleen sain kustantajalta - kiitos!





8 kommenttia :

  1. Hahah; mäkin aina pussitan pullani "rumuuden" mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietty! Eihän muunlaisessa pussittamisessa ole mitään järkeä;)

      Poista
  2. Nyt kyllä laitan Ullan leipomispuuhiin. Inkivääri-hunajarullapulla molemmissa käsissä vetää suun korviin ja pitää miehen balanssissa.

    VastaaPoista
  3. Meilläkin on aina kaikissa leipomuksissa edustus-osasto erikseen. Perhe tietää jo että kun lämpimäisiä haluaa, saa ottaa vain niitä kaikkein rumimpia yksilöitä.-anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomaisesti koulutettu perhe! Onneksi rumatkin on hyviä!

      Poista
  4. Täällä myös rumapullapussittaja! Viimeksi tein viriteltyjä voisilmäpullia (voita, ruskeaa sokeria, vaniljaaa ja mantelijauhetta), seuraavalla pullakerralla tartun tähän reseptiin. Nyt äkkiä kahvin keittoon ja syömään pakasteesta rumapullia, niin saa leipoa uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesin, etten ole pussitusasian kanssa yksin:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails