lauantai 27. kesäkuuta 2015

Korealaiset ribsit


Korealaiset ribsit ovat intensiivisten makujen sinfoniaa. Gochujang-chilitahna tuo kastikkeelle ennen kaikkea syvyyttä, mutta kastikkeeseen saa halutessaan tömäkän potkunkin chilitahnan määrää lisäämällä.

Kuten olen ennenkin todennut, on parhaiden ribsien salaisuus on hitaus. Jos malttia riittää, voi ribsit kypsentää kokonaan grillissä epäsuoralla lämmöllä - vinkkiä grilliribseihin kannattaa hakea Soppaa ja silmukoita -blogista; he todella tietävät mistä puhuvat. Helpoimmalla kuitenkin pääsee kolmen vaiheen taktiikalla: pitkä maustumisaika, hidas haudutus uunissa ja grillaus. Kaksi ensimmäistä vaihetta ovat valmistele & unohda -tyylin kokkausta (sopii hyvin minulle) ja vain grillaus vaatii hieman tarkkuutta.

Kuivan mausteseoksen (rub) sijaan nämä korealaiset ribsit maustuvat ennen kypsennystä kastikkeessa, jolla ne myös grillausvaiheessa valellaan, joten resepti on melko suoraviivainen. Lisäkkeenä söimme kaikkea mitä kasvimaa tarjoaa eli salaatin- ja pinaatinlehtiä sekä lehtipersiljaa ja shisoa.



Resepti

 


Koralaiset ribsit
kolmelle-neljälle

1 1/2 - 2 kg porsaan ribsejä

marinadi/maustekastike
2 valkosipulinkynttä
2x2x2 cm pala tuoretta inkivääriä
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl miriniä
1/2 dl Gochujang-tahnaa
1 rkl seesamöljyä
3 rkl hunajaa
2-3 rkl sokeria


Huomaa, että ribsien valmistus vie aikaa. Marinointiin tulee varata vähintään kuusi tuntia (tai yön yli), uunissa hauduttamiseen pari tuntia ja grillaamiseen vajaa puoli tuntia. Hitaasti hyvä tulee, usko vaan.

Tee marinadi ja maustekastike. Kuori ja raasta pienellä terällä valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Mittaa kulhoon kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä hetki, jotta sokeri sulaa. Maista ja lisää halutessasi hieman korealaista chilitahnaa tai makeutta.

Laita ribsit vahvaan muovipussiin tai astiaan. Lusikoi päälle noin 2/3 osaa kastikkeesta ja hiero puhtain käsin huolellisesti maustekastike lihan pintaan molemmin puolin. Laita pussi kiinni tai astian päälle tiivis folio/kelmu ja nosta jääkaappiin marinoitumaan 6-12 tunniksi.

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 120 asteeseen. Nosta ribsit uunivuokaan vieretysten ja laita vuoan päälle tiivis folio (kaksi kerrosta on hyvä ratkaisu). Tiivis folio pitää höyryt astian sisällä ja ribsit ikään kuin höyrystyvät kypsiksi pysyen hyvin mehevinä. Paista ribsejä uunissa vähintään kaksi tuntia.

Viimeistele ribsit grillissä suoralla lämmöllä (keskilämpö). Sivele kastiketta ribsien pintaan mutta varo polttamasta pintaa liiaksi. Nosta tarjoilulautaselle ja kanna heti pöytään. Nauti esimerkiksi salaatinlehtien kanssa.

_____


Lisää reseptejä herkkuribseihin:

* Maukas kuivamausteseos ribsien maustamiseen

* BBQ-kastike savustetuista tomaateista

* BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

* BBQ-kastike mansikoista ja raparperista


ps. kaikki kolme BBQ-kastiketta toimivat hyvin edellä linkatun rubin kanssa

_____




9 kommenttia :

  1. Pakko kokeilla!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Söin ribsejä Soulissa pari viikkoa sitten ja kyllä jäi suussa soimaan herkulliset maut. Olen jo pariin otteeseen tehnyt kotonakin, taisi tulla korealaisista ribseistä kesän suosikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soulissa olisi kyllä päästä syömään ribsejä (ja vähän muutakin)! Millaisella reseptillä, Merja, olet korealaisia ribsejä tehnyt?

      Poista
    2. Parillakin tapaa, toinen ohje on tulossa viikonlopuksi jos suinkin lomailulta ehdin :). Korea oli kyllä kiinnostava ruokamatkailijan kohde, työt vaan meinasivat haitata keskittymistä oleelliseen :D.

      Poista
  3. Täällä juuri grillissä korealaista kanaa. Hain muutama viikko sitten oikein asiasta tehden gochujangia, mutta nyt vasta ekaa kertaa tositoimissa. Ainakin kastikevaiheessa hommassa oli lupaava potku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nannan korealainen kana on meillä listalla ihan pian. Gochjangissa on kyllä hyvä potku, mutta jännä kun se on aivan erilainen kuin esimerkiksi thai-ruokien potku. Jollain tapaa lempeämpi eikä niin pitkään viipyvä.

      (viimeinen lause kuulostaa kyllä viinihommilta)

      Poista
  4. Löysinhän mä takaisin tänne kun huhuilin Instragrammissa missä olikaan korealaisia ribsejä tehty... kokkipottilassahan se oli! Hyvä, mutta lyhyt muisti ;). Me ollaan päädytty aika samanlaisiin aineksiin marinadissa, mutta suhteet on vähän erilaiset. Pitääkin seuraavaksi kokeilla tolla sun suhdeluvulla. Maku oli aika autenttinen, lähes melkein justiinsa semmoinen kuin mitä mä söin kauppahallissa Soulissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä kun just suunnittelin tekeväni ribsejä sinun ohjeella :)

      Olevinaan vastasinkin sinulle IG:ssa, mutta olin nin huonon netin päässä, ettei viesti näemmä lähtenytkään. Hyvä, että olet täällä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails