perjantai 4. syyskuuta 2015

Salt 'n vinegar mustakaalipaistos & krutongit


Mustakaali ja lehtikaali ovat kasvaneet viileästä alkukesästä huolimatta valtaviksi puskiksi, ja kun viimein kaalikoitkin antoivat periksi, on syötävää satoa valtavasti. Huhuilinkin alkuviikosta Kokit ja Potit -facebookissa ja Twitterissä suosikkireseptienne perään. Kokeilulistalla ovat ainakin Kipparin morsiamen kana-lehtikaalipasta ja K-ruoka sivujen mustakaalikääryleet. Vinkkejä otan edelleen vastaan mielelläni.

Mustakaali on tänä vuonna noussut kaupan vihannesosastoille muiden kaalien rinnalle. Kaikkiaan kaalien kulutus on Suomessa kasvussa, mikä on upea juttu; kaali on edullista ja herkullista ruokaa. Mustakaali eli palmukaali on lehtikaalin tumma lajike, joka on erityisen suosittu Italian Toscanassa. Maultaan lehtikaali ja mustakaali ovatkin hyvin samanmoisia, joten tähänkin reseptiin sopii yhtä hyvin vaaleampikin lajike.

Monissa resepteissä kaalit haudutetaan täysin pehmeiksi. Meidän molempien mielestä kaikki lehtikaalin lajikkeet ovat kuitenkin parhaimmillaan joko "raakakypsytettynä" tai nopeasti pannulla paistettuna, jolloin kaalin rakenne on vielä napakka. Jos pidät täysin kypsästä kaalista, pyörittele kaalia pannulla hieman pidempään.

Tämä salt 'n vinegar mustakaalipaistos on yksi tämän kesän suosikeistamme. Yhtenä päivänä söin ruokaa kolmesti. Resepti on suoraviivainen ja nopea, pelto-pannu-pöytä -jana vie aikaa viitisen minuuttia. Juustoraaste antaa mukavasti täyteläisyyttä ja krutongit lisärapeutta.




Resepti

 



Mustakaalipaistos krutongeilla
1-2 annosta, lisäkkeenä useammalle

150g mustakaalia
1 shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi 
tilkka öljyä
ripaus suolaa
noin 1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
1/2 - 1 dl juustoraastetta 
rapeita krutonkeja


Aloita paistamalla kuutioiksi leikatusta vaaleasta leivästä pannulla krutonkeja, mikäli niitä ei ole valmiina. Mausta krutongit halutessasi suolalla ja pienellä määrällä mustapippuria. 

Huuhtele ja kuivaa mustakaali, poista lehdistä paksu keskiruoti. Leikkaa kaali pieneksi silpuksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Raasta juusto valmiiksi. Kuumenna öljy keskilämmöllä ja kuullota sipulisilppuja parin minuuttia. Lisää kaalisilppu ja pyörittele minuutti tai pari. Mausta suolalla ja miedolla etikalla. Maistamalla saat sinulle sopivan mausteiden määrän. 

Ripottele paistoksen päälle juustoraaste ja rapeat krutongit. Tarjoile heti sellaisenaan tai lisäkkeenä.

_____



7 kommenttia :

  1. Näyttääpä hyvältä! :) Lehtikaalia meidänkin keittiössä käytetään paljon, mutta tuo mustakaali ei vielä ole kerennyt lautaselle. Tuo aukko pitää kyllä pikimiten paikata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Claudia & Elias!
      Mustakaalin väri on hurmaava, mutta maun puolesta tässä voi aivan hyvin käyttää myös lehtikaalia.

      Poista
  2. Nyt kun kaupoissa on anteliaasti tarjolla lehtikaalta, käytetään sitä meillä usein. Se sopii hurjan hyvin nopeisiin keittoihinkin, kun sitä ei tosiaan tarvitse haudutella tuntikausia.

    VastaaPoista
  3. Herkulta näyttää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael! Tämä on taas tämän päivän ruokalistalla mutta ruiskrutongeilla.

      Poista
  4. Check, check ja check - tykkään kaikesta tässä salaatissa! Ihana resepti!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails