tiistai 20. lokakuuta 2015

Suupaloja - helppo suklaa-mustaherukkafudge

Kuva: Johanna Myllymäki
Vuosi sitten syksyllä Suupaloja-kirjan idea oli hahmoteltu jo niin pitkälle, että päätimme viettää viikonlopun ensimmäisten kuvausten parissa, vaikka kustantajasta ei vielä ollut tietoakaan. Oikeasti kuvaukset olivat vain hyvä syy höpsötellä yhdessä, syödä hyvin, kattaa kauniisti ja skoolata pitkästä aikaa kylki kyljessä. Tuosta periaatteesta olemme pitäneet kiinni koko ajan: aina on aikaa yhteiseen iloon. Kuvauspäivät ovat paitsi täynnä työtä ja tiskiä, myös naurua, huonoja juttuja ja minipäikkäreitä lattialla.

Viime syksyn kuvasaldoa oleva kaksikerroksinen suklaa-mustaherukkafudge päätettiin lopulta jättää, vähän haikein mieli, kirjasta pois. Testiryhmältä fudge sai vuolaita kehuja. Tuhti ja makea suupala saa raikastusta mustaherukasta, jota laitetaan sekä fudgen sisään että päälle.

Kuva: Johanna Myllymäki



Resepti





Helppo suklaa-mustaherukkafudge
noin 40 palaa

noin 1 dl mustaherukoita 
1 prk (noin 400g) makeutettua kondensoitua maitoa (huom! ei karamellisoitua)
150 g tummaa suklaata
150 g valkosuklaata
2 rkl voita
hyppysellinen suolaa 


Sulata ja soseuta mustaherukat. Voit paseerata halutessasi kuoret ja siemenet pois. Jätä mustaherukkapyre odottamaan.

Ota kaksi teräskulhoa ja jaa kondensoitu maito tasan molempiin kulhoihin (noin 1 1/4 dl/kulho). Paloittele toiseen kulhoon tumma suklaa ja toiseen kulhoon valkosuklaa. Laita ruokalusikallinen voita sekä pieni hyppysellinen suolaa molempiin kulhoihin.

Keitä pienessä kattilassa hieman vettä. Veden kiehahdettua sammuta virta ja laita tummaa suklaata sisältävä kulho kattilan päälle. Sulata suklaa vesihauteessa hiljalleen. Kuuma vesihöyry riittää sulattamaan suklaan, älä siis anna kattilassa olevan veden kiehua. Sekoita aikaajoin. Kun suklaa on sulanut, sekoita massa huolellisesti tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 15x15 cm). Tee lusikalla lämpimän fudgen pintaan painaumia, koloja tai viiltoja ja valuta niihin hieman mustaherukkapyrettä.

Sulata sitten vesihauteessa valkosuklaa, sekoita massa tasaiseksi ja kaada tumman fudgekerroksen päälle. Sivele pullasudilla ohuelti mustaherukkaa fudgen pinnalle. Laita fudge jääkaappiin ja anna jähmettyä muutama tunti. Leikkaa pieniksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa.

Lisäys 27. ja 28.10.2015
Olen saanut fudgea kokeilleilta lukijoilta viestiä, että osalla on ollut ongelmia valkosuklaisen kerroksen jähmettymisen kanssa, osalla homma on sujunut ongelmitta. Olen yrittänyt selvittää ongelmaa, ja luulen selvittäneeni ongelman. Käytä kondensoituna maitona makeutettua kondensoitua maitoa (ei kuitenkaan karamellisoitua maitoa). Saatavilla on myös makeuttamaton kondensoitu maito, mutta vaikuttaisi siltä, että se ei reagoi valkosuklaan kanssa toivotusti.

_____


Testaa tätä tai muita blogissa ennen kirjan julkaisua julkaistavia Suupaloja-reseptejä, ota tekemästäsi ruoasta kuva ja julkaise se Instagramissa tai Twitterissä. Muista käyttää aihetunnisteita #suupaloja ja #rentoapikkuruokaa, jotta löydämme otoksesi. Voit myös laittaa kuvan kirjan Facebook-sivulle. Kaikkien reseptejä testanneiden kesken arvotaan kolme Suupaloja-kirjaa heti sen ilmestyttyä. Muistathan, että löydämme Instagramista vain julkisilla profiileilla julkaistut kuvat.

Kumpaa aiot testata ensin, fudgea vai rapeaa polentaa, sienillä & gorgonzolalla? Seuraavan kirjasta poisjätetty resepti julkaistaan marraskuussa.

22 kommenttia :

  1. Onpa ihania! Tällaiset juhlapöydässä häviäisi alta aikayksikön. Kauniit kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiina!
      Mustaherukka raikastaa kyllä ihanasti muuten överimakean fudgen.

      Poista
  2. Nami :P. Pitää ottaa resepti muistiin, ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Täältä tämä resepti löytyy, jos menee hukkaan :)

      Poista
  3. Kunpa tuolle kondensoidulle maidolle keksisi jonkun korvaajaan. Vaikka onhan sitä valkosuklaassakin laktoosia. Yhdistelmässä kondensoitumaito-valkosuklaa laktoosia taitaa olla yksinkertaisesti liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehittelin joku vuosi sitten laktoosittoman kondensoidun maidon (jos googlaa tuolla, löytyy), mutta vähän epäilen, että se on liian lirua fudgeen - tai ainakin keittoaikaa täytyisi kasvattaa.

      Poista
  4. Luit mun ajatukset: juuri eilen tuumasin, että jouluksi pitää tehdä läheisille fudgea - tämä on yksi erittäin varteenotettava vaihtoehto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antennit on sojottaneet selvästi kohti etelää :D
      Kaksikerroksinen fudge on kyllä näyttävä lahjaksikin!

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköisiä ja ainesosat niin minun makuuni...ensi viikolla saan ystävän yökylään.Täytyypä testata..ja yksi joulumakeinen lisää herkkupöytäämme ,nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista aineksista ei voi saada aikaan kuin todella makeaa ja todella hyvää :)
      Kiva kuulla, että tykkäät!

      Poista
  6. Ooh...ihanan näköisiä! Näistä taitaa tulla tulevan joulun hitti :)

    VastaaPoista
  7. Oooo. Joo, kyllä aion tehdä. Joulua minäkin mietin, mutta ennen h-hetkeä täytyy kyllä resepti varmasti testata.

    Kahdesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huolellinen valmistautuminen on toooodella tärkeää!

      Poista
  8. Vielä kysäisen ,ennenkuin teen,onko vuoka tosiaan noin pieni..15x15cm ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun vuoka ei ole noin pieni, mutta kuta kuinkin tuollaiselle alalle fudgea olen levittänyt. Jos sen levittää laakeammalle, tulee vain ohuempaa levyä. Eli käytännössä kuinka vain!

      Poista
  9. Kauanko säilyy, jos näitä tekisi joululahjaksi? Pystyisikö jo viikkoa ennen tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikko on siinä mielessä vähän riskihomma, että joku voi ehtiä syödä fudgen :D

      Mutta oikeasti, jos säilytät fudgen kääkaapissa, säilyy se kyllä hyvinkin viikon tai kaksi.

      Poista
  10. Onpa mukavan helpon oloinen fudgeohje. Muutaman kerran olen keitellyt kermasta ja toisella kerralla sain pehmeää kinuskia, toisella kerralla niin kovaa toffeeta, ettei siihen hammas pystynyt... Tämän kanssa voisin itsekin onnistua!
    Kauniita ruokakuvia sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Noora!
      Kondensoidusta maidosta ja suklaasta tulee kyllä maailman helpoiten fudge - kokeile ihmeessä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails