torstai 19. marraskuuta 2015

Porkkanahummus & pistaasidukkah



Porkkanahummus on blogin viides hummusresepti. Hummus, rakkaani. Tämä loistava tahna on siinä mielessä muista hummusresepteistä poikkeava, ettei resepti sisällä lainkaan kikherneitä, hummuksen perusraaka-ainetta. Silti tahna on hyvin hummusmainen, maultaan tasapainoinen ja tuhti.

Porkkanahummus on toisessakin mielessä poikkeus. En juurikaan pidä tahinisista tahnoista, sillä usein seesamitahnan maku on liian voimakas ja jyrää muita makuja alleen. Porkkanahummuksessa näin ei käynyt; tahna oli täyteläinen ja yhdessä pistaasidukkahin kanssa upea pari.



Tein tahnaa nyt toista kertaa. Ensimmäisen kerran paahdoin porkkanoita yhdessä Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnan kanssa alkuviikosta, kun olimme mukana Fazerin järjestämässä kasvisruokaillassa. Siellä hummus ja dukkah tarjoiltiin paahdetun kukkakaalin kanssa - suosittelen. Annos valittiin muuten illan päätteeksi voittajaksi kanssamme kokkaamassa olleiden Fazerin keittiömestareiden äänestyksessä, vaikka koko illallliskattaus oli aivan mielettömän maukas ja onnistunut. Palkinnoksi saamme keittiömestarin kokkaamaan koteihimme illallisen. Jebulijee!

Porkkanahummuksen ja pistaasidukkahin reseptit ovat Fazerin kokkien käsialaa, mutta tavoilleni uskollisena hioin reseptejä aavistuksen. Alkuperäiset reseptit löydät vielä tämän vuoden puolella ilmestyvästä Fazerin kasvisruokakirjasta. Kerron, kun kirja on saatavilla, se on taatusti ostamisen arvoinen.




Resepti





Porkkanahummus & pistaasidukkah

porkkanahummus (noin 2 1/2 dl)
500 g porkkanoita
2 rkl öljyä
2 valkosipulin kynsi
1 1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1 1/2 tl jauhettua korianteria
noin 1/2 sitruunan mehu
2-3 rkl tahinia (seesamitahna)
suolaa


pistaasidukkah
1 dl pistaasipähkinöitä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
3/4 tl sormisuolaa
noin 1/2 tl chilirouhetta


Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa ne noin kaden sentin paksuisiksi lanteiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita kulhossa porkkanoiden kanssa öljy, valkosipulisilppu, hunaja, jeera sekä korianteri. Paahda 160-asteisessa uunissa noin puoli tuntia eli kunnes porkkanat ovat kypsiä ja ne ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä porkkanat huoneenlämpöisiksi. Aja hummus tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Mausta sitruunamehulla, tahinilla ja suolalla.

Paahda kuorittuna pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä. Tee samoin myös seesaminsiemenille sekä fenkolin- ja korianterinsiemenille. Huomaa, että pistaasit ja seesaminsiemenet tulee paahtaa erikseen. Mausteet voit paahtaa samaan aikaan. Rouhi paahdetut pistaasipähkinät, tee samoin fenkolin- ja korianterinsiemenille. Sekoita kaikki dukkahin ainekset sekaihin. Tarjoa porkkanahummuksen kanssa.

Porkkanahummus ja dukkah on erinomaista paitsi paahdetun kukkakaalin myös leivän päällä.

_____

Oletko sinäkin hummushimoinen? Tässä ensiapua:







8 kommenttia :

  1. Onneksi oli hummusta jääkaapissa, muuten olisi hummushimo iskenyt kesken lukemisen. Oli pakko köydä kurkkaamassa tuo perushummuksen kuva, kyllähän tuossa välissä aika huikea matka on. Katselen välillä omankin blogin vanhoja kuvia, ne ovat kyllä ihan hirveitä suurin osa - no, ei ehkä ihme, kun kuvasin alkuun peruspokkarilla ymmärtämättä valokuvauksesta, valkotasapainosta tai ruoan asettelusta mitään. Välillä tuntuu, että valokuvauksessa ei kehity niin nopeasti kuin toivoisi, mutta kyllä sitä kehitystä vaan on kummasti tapahtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mikä tahansa taito kehittyy, jos on motivaatiota ja riittävästi treeniä :)

      Iso läpsy hummushimolle!

      Poista
  2. Ihanalta kuulostaa ja näyttää tämä ohje! Ja väriä pöytään tähän marraskuun keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Merja!
      Kaikki kasvisruokaillan ruoat oli ihan todella maukkaita, oivaltavia ja sesongissa kiinni. Odotan Fazerin kirjaa innolla.

      Poista
  3. Ai vitsit, kuulostaapa hyvältä. Dukkah on niin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ja aina vähän erilaista:)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Porkkana on ihan loistava raaka-aine!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails