sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Persimonruusut





JOULUKALENTERIN 6. LUUKKU



Syksyn hypetetyin leivos on ollut omenaruusu. En ehtinyt mukaan ensimmäiseen aaltoon - se ei liene kenellekään mikään yllätys. Ja tuskin sekään hätkähdyttää, että tuunailin reseptiä hieman. Vaihdoin omenan persimoniin ja omenahillon aprikoosihilloon. Persimonruusuista tuli hurmaavia. Rapeaksi paistunut voitaikina oli parina mehevälle persimonille. Kaikki ruusut eivät olleet kedon kauneimpia ruusuja, mutta sellaistahan se elämä on. 

 
Persimonruusuissa on yksi työvaihe omeanruusuja vähemmän. Kypsiä persimoneja ei tarvitse esikypsentää ennen ruusun rullausta, sillä pehmeä persimon taipuu ruusuksi raakanakin. Muutoin ruusut tehdään samalla tavalla. Tiskivuoren emäntä on muuten ottanut leivonnan vaiheista erinomaiset vaihekuvat, sieltä minäkin hain vahvistusta mielikuvilleni.

Yhdestä persimonista tulee kaksi tai kolme ruusua riippuen persimonin koosta, viipaleiden paksuudesta ja ladontatiheydestä. Tein neljä ruusua, joihin käytin puolitoista persimonia (puolikkaan söin) ja kaksi valmiiksi kaulittua levyä voitaikinaa (no okei, söin pienen siivun). Tykkään siitä, että ruusuja voi tehdä vaikka kaksi kerrallaan - ja leipoa sitten toisena päivänä seuraavan satsin tai jotain aivan muuta.

 

 

Resepti

 

 

 

Persimonruusut
6 kpl

2 kypsää persimonia
3 kpl voitakinalevyjä
3 rkl aprikoosimarmeladia tai omenamarmeladia (tai -hilloa)
noin 1 tl kanelia
tomusokeria

tarjoiluun vaniljakastiketta tai -jäätelöä


Sulata voitaikinalevyt. Puolita persimonit ja ota kanta pois. Siivuta persimonit aivan ohuiksi siivuiksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Leikkaa voitaikinalevyt pitkittäin puoliksi. Kaulitse levyjä hieman sekä pituus- että leveyssuunnassa. Levitä voitaikinasuikaleille hieman marmeladia tai hilloa. Lado persimonsiivuja pitkälle sivulle siten, että noin puolet persimonsiivusta tulee voitaikinan ulkopuolelle. Voitaikinasuikaleet peittyvät siis vain puoliksi persimonsiivuista. Persimonsiivut saavat olla lomittain. Ripottele hieman kanelia persimonien päälle.

Taita voitaikinasuikaleet pitkittäin puoliksi. Persimonsiivut sekä marmeladi ja kaneli jäävät siis taitoksen sisään. Rullaa ruusuksi ja laita napakkaan muffinsivuokaan tai muffinsipellin koloon. Valmista samoin kaikki ruusut.

Paista persimonruusuja 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä ruusut foliolla tai leivinpaperilla, jos persimonin reunat tummuvat liikaa.

Jäähdytä ruusut ja siivilöi niiden päälle tomusokeria. 

_____

Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna on selvittänyt täydellisen vaniljakastikkeen salaisuuden. Itse tehty vaniljakastike kruunaa kyllä persimonruusutkin.

6 kommenttia :

  1. Nam! Minultakin on mennyt omenaruusuvillityksen ensimmäinen aalto ohitse, mutta tämähän kuulostaa vielä enemmän mun jutulta! Pakko yrittää ehtiä testata vielä kun on persimoniaikaa jäljellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää, vaikka en olekaan mikään suuri voitaikinafani. Persimon on kyllä paistettuna todella mehukasta ja hyvää!

      Poista
  2. Tosi nätit Hannele:) Persimonit ovat täällä nyt sesongissa joten voisi kokeilla jotain tällaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael!
      Ja kun persimonit ovat siellä etelässä sesongissa, ovat ne täälläkin "sesongissa", ainakin parhaimmillaan ja halvimmillaan. Kivaa!

      Poista
  3. Oih, näitä pitää kokeilla! Harvoin ehdin mitään tehdä, kun pienin nasupetteri roikkuu koko ajan lahkeessa. Ehkä näitä vois kokeilla muun perheen ollessa kotosalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, esim. yöllä :D
      Nasupetterille jouluterveisiä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails