perjantai 11. joulukuuta 2015

Suklaajäädykekakku eli Nina Lincolnin suklaakakku





JOULUKALENTERIN 11. LUUKKU 



Nina Lincolnin jäädytetyn suklaakakun resepti on julkaistu Suomessa jo kolmisenkymmentä vuotta sitten. Reseptin on tuonut Suomeen yhden lempitoimittajani, Hanna Jensenin, käly, joka oli ollut Nina Lincolnin perheessä aupairina. Tarinat vuosikymmeniä kulkeneiden reseptien takana ovat aina mielenkiintoisia ja tekevät ohjeesta aivan erityisen.



Jäädytetty suklaajuustokakku on kuin täyteläisen pehmeää jäätelöä tai jäädykettä. Suklaarouheen sijaan koristelin kakun pakkasesta otetuilla kotimaisilla vadelmilla ja granaattiomenan siemenillä. Ne tuovat kakkuun kaipaamaani raikkautta. Vadelmista voisi tehdä myös kastikkeen - toimiva vaihtoehto erityisesti silloin, kun kotimaisia marjoja ei ole tarjolla.

Kuvissa oleva kakku on tehty pieneen irtopohjavuokaan (halkaisija 18 cm). Pienessä vuoassa kakusta tulee näyttävän korkea, kakku, jota tulee otettua vahingossa aivan liian suuri pala. Yhtä hyvin leivonnassa voi käyttää suurempaakin vuokaa. 





Resepti




Nina Lincolnin jäädytetty suklaakakku
noin 10 annosta
pohja
9 suurta grahamkeksiä tai noin 10 Bastogne-keksiä
noin 35 g voita

täyte
200 g tummaa suklaata
200 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 3/4 dl sokeria (150 g)
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunan valkuaista
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl kuohu- tai vispikermaa

päälle
vadelmia ja granaattiomenan siemeniä
(tai suklaarouhetta ja pekaanipähkinöitä)


Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Murusta keksit ja sekoita murun joukkoon sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Huom! Jos käytät pientä vuokaa, et tarvitse kaikkea keksipohjaa, noin 2/3 riittää.

Sulata suklaa vesihauteessa. Suklaan sulaessa sekoita tuorejuuston joukkoon noin puolet sokerista sekä vaniljasokeri. Lisää seokseen kananmunan keltuaiset sekä jäähtynyt suklaasula.

Vatkaa puhtaassa kulhossa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vähitellen loppu sokeri samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Yhdistä valkuaisvaahto käännellen suklaa-juustomassaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se täytteen joukkoon. Kaada massa keksipohjan päälle. Peitä vuoka huolellisesti kelmulla ja/tai foliolla ja jäädytä pakastimessa vähintään yön yli.

Ota kakku pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Lisää marjat tai muut valitsemasi koristeet.

Vinkki! Joulun aikaan myös piparit sopivat pohjaksi.
_____




10 kommenttia :

  1. Todella kaunis kakku ja upeita kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maikki!
      Marjat tekevät aina kakulle ihmeitä.

      Poista
  2. Kiitos ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, AnniK!
      Tämä on oikea suklaanystävän toivekakku :)

      Poista
  3. Oi, tämä on minun ylioppilaskakkuni 80-luvun lopulta. Tein näitä muistaakseni kolme isoa kakkua omiin ylioppilasjuhliin. Kakku sai aika paljon huomiota ja ennen kaikkea kehuja silloin. Paljon muistoja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Onpa kiva kun kerroit muistosi, kiitos! Ihan mahtavaa.

      Poista
  4. Oi! Ihanan näköinen. Marjat näyttävät päällä raikkailta, kompensoi varmaan makua hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juuri noin! Minä kaipaan aina täyteläisen ja kermaisen suklaakakun rinnalle jotain raikasta. Ja iso kasa marjoja saa kakun näyttämään aina ihan hullun hyvälle :)

      Poista
  5. Ihan mielettömät kuvat ja varmasti myös mieletön kakku. Menee kokeiluun heti kun keksin (teko)syyn kakun leipomiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riikka!
      Joulu on aina hyvä syy leipoa, eiks je.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails