tiistai 27. tammikuuta 2015

Chiansiemen-vadelmahillo


Chiansiemenillä ryyditettyä hilloa voi lusikoida puuron, jugurtin tai juustoviipaleen päälle reilulla kädellä, ilman että lopputulos on liian makea. Tavalliseen hilloon verrattuna hillossa on nimittäin selvästi vähemmän sokeria. Hillomaisen rakenteen muodostavat pikkuruiset siemenet, jotka imevät itseensä vadelmista tirskunutta mehua. Ja kun makeutta on vähemmän, on marjaisaa makua enemmän.



Resepti



Chiansiemen-vadelmahillo
n. 1 1/2 dl hilloa

200g vadelmia
2-3 rkl hunajaa (tai esim. vaahterasiirappia)
1 rkl chiansiemeniä

Mittaa vadelmat kattilaan ja tilsi marjoja vähän tai paljon. Minä pidän eniten tasaisesta hillosta, joten käytän jälkimmäistä metodia. Kiehauta, jotta marjojen rakenne pehmenee, ja lisää hunaja tai muu makeutus. Maista ja lisää tarvittaessa makeutta. Sekoita huolella ja ripottele chiansiemenet samalla sekoittaen. Anna hillon pulputella pienellä lämmollä muutama minuutti. Sekoita, jotta chiansiemenet eivät muodosta klönttejä. Nosta kattila liedeltä ja jätä hillo tekeymään noin 10 minuutiksi. Tarkista tilanne ja lisää hieman siemeniä, jos haluat rakenteeltaan napakampaa hilloa. Jäähtyessään hillo jähmettyy vain vähän.

Chiansiemenhillo säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä purkissa noin viikon.

_____




sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Salaatti paahdetulla bataatilla, veriappelsiinilla ja vuohenjuustolla



Suomi on pitkä maa. Samaan aikaan kun aivan pohjoisessa vasta herätään ensimmäiseen kaamoksettomaan aamuun, on etelässä aurinkoisten päivien valo jo keväisen kirkas. Toisaalta, se mikä pohjoisessa valossa hävitään, se lumessa voitetaan.

Kaamoksen kaatuminen on aina merkittävä, kevättä tarkoittava merkkipaalu. Se antaa luvan työntää ensimmäiset siemenet multaan ja kääntää ajatukset konkreettisesti kohti uutta kasvukautta. Pari vuotta sitten juhlimme valoa appelsiini-rapusalaatilla. Nyt makeankirpeiden veriappelsiinien rinnalle paahdettiin bataattilohkoja ja vuohenjuustokiekkoja. Lasillinen punaviiniä käänsi arjen hillitysti juhlaksi. Opiskeluaikoina kaamoksenkaatajaisten tunnelma ja tarjoilut olivat vähän erilaisia.


 

 

 Resepti




Salaatti paahdetulla bataatilla, veriappelsiinilla ja vuohenjuustolla 
kahdelle lounaaksi, useammalle lisäkkeeksi

salaatti
n. 500g bataattia
loraus oliiviöljyä
suolaa
100g babypinaatinlehtiä
3 veriappelsiinia
vuohenjuustoa syöjien mukaan (esim. 50g/syöjä)
(mustapippuria)

kastike
2 rkl veriappelsiinimehua
2 rkl oliiviöljyä
vajaa tl hunajaa
veitsenkärjellinen kanelia
1/2 - 1 tl tuoretta, raastettua inkivääriä
suolaa
(2 paahdettua valkosipulinkynttä)


Pese tai kuori bataatti/bataatit. Usein pienissä (luomu) bataateissa on hyvin ohuet kuoret, jolloin en kuori bataatteja lainkaan. Lohko bataatti suupaloiksi, laita pellille yhteen kerrokseen ja huiskauta hieman öljyä päälle. Ripottele päälle myös suolaa. Möyhi bataattilohkoja käsin, jotta kaikki bataattipalat saavat osansa öljystä ja suolasta. Paahda 180-200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia eli kunnes bataattilohkot ovat kypsiä ja saaneet reilusti väriä. Jos haluat laittaa kastikkeeseen paahdettua valkosipulia, heitä valkosipulinkynnet kuorineen uuniin noin 10 minuutiksi.

Bataattien kypsyessä esivalmistele muut ainekset. Huuhtele pinaatti tarvittaessa ja ravistele huolellisesti kuivaksi. Kuori veriappelsiineista kaikki kuoret, myös valkoinen osa pois. Leikkaa veitsellä appelsiinin kalvon molemmin puolin kohti keskustaa, jotta saat kalvottomia, kauniita appelsiinilohkoja. Tee lohkominen esimerkiksi syvän lautasen päällä, jolloin saat mehun talteen kastiketta varten.

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti. Kuorittu inkivääri kannattaa raastaa mahdollisimman pienellä terällä. Uunissa pehmenneet valkosipulinkynnet voit tilsiä vielä haarukalla, jotta ne sekoittuvat paremmin kastikkeeseen. Kastikkeen tekeytyessä paista vuohenjuustoviipaleet.

Kaada noin puolet kastikkeesta uunista otettujen bataattilohkojen päälle, sillä lämpimät lohkot imaisevat hyvin makuja. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Kasaa salaatti: laita pinaattilehtien päälle appelsiini- ja bataattilohkot sekä paistetut vuohenjuustoviipaleet. Laita loppu kastike pieneen kulhoon, jotta sitä voi lisätä salaattiin tarvittaessa. Rouhi päälle hieman mustapippuria.

_____



torstai 15. tammikuuta 2015

Khao Lak - hyvää ruokaa ja rauhoittavaa rantaviivaa


Khao Lakia kuvataan usein rauhalliseksi kohteeksi, jossa kaunis luonto ja pitkät rannat ovat loman pääosassa. Ensimmäisen kerran kävimme Khao Lakissa kuusi vuotta sitten. Ihastuimme hyvän ruoan lisäksi juuri näihin matkaoppaiden kolmeen lupaukseen: rauhaa, kaunista luontoa ja pitkiä hiekkarantoja. Nyt palasimme samoille rannoille.


Kuudessa vuodessa Khao Lakin kylä oli kolminkertaistunut, mutta tunnelma oli silti varsin leppoisa. Lamrun kansallispuistoniemekkeen eteläpuolella sijainnut kotirantamme (Khao lak South Beach) oli muutaman kilometrin päässä keskustasta ja juuri niin rauhallinen ja tunnelmaltaan kiireetön kuin toivommekin. Kansallispuiston viidakko kohosi rannan pohjoispäässä ja etelän suunnassa ranta jatkui, hieman kaarrellen ja välillä kallioisena, aina Tab Lamuun saakka. Jalka- tai lentopalloa saattoi pelata missä tahansa rannan osassa mihin tahansa aikaan päivästä, ilman että häiritsi muita. Täydellistä.  

Keskityimme lomalla olennaisimpaan: aalloissa hyppimiseen ja pallopeleihin, rannalla kävelyyn ja hierontoihin meren kohinassa ja palmun alla. Loman vaikeimpia päätöksiä olikin, ottaisiko tänään jalka- vai kokovartalohieronnan. Ruokailuun yhdeksänhenkinen seurueemme suhtautui hyvin rennosti ja etukäteen valitsimme vain muutamia ravintoloita. Vain yhdessä asiassa emme tinkineet: jälkkäripannarit otimme oman pikkukylän kojusta, jota pyöritti perhe kahdessa sukupolvessa. Tai oikeastaan kolmessa, sillä lapset olivat ilta-aikaan thaimaalaiseen tapaan mukana töissä, leikkimässä tai nukkumassa, elämässä perheen arkea.

Etelä-Thaimaalle tyypillisiä pannareita, roteja, myytiin liki jokaisessa kadunkulmassa. Mopon sivuvaunuun rakennetuissa katukeittiöissä tilauksesta paistettavat herkut olivat, jälleen kerran, vastustamattomia. Suosikkejani olivat mangolla täytetty sekä limettimehusta, hunajasta ja sokerista hunnun saava pannari. Suklaa- tai Nutella-täytteinen pannari oli lasten mieleen. Siskonpojat tilasivat roti-reseptin viimeistään kesäksi, nappasin haasteesta kopin.


Rento suhtautuminen ruokaan ei tarkoittanut huonoa ruokaa. Mutta se tarkoitti syömistä hyviksi havaituissa ravintoloissa useammin kuin kerran. Pikkuruisessa kotikylässämme ravintoloita oli kourallinen, mutta Khao Lakin keskustassa valinnanvaraa oli jo valtavasti.

Yksi suosikeistamme oli ravintola Mojo's , joka sijaitsee pääkadun varrella, parisen sataa metriä Nang Thong Roadin risteyksestä (valoristeys) etelään. Mojossa söimme mielettömän herkullisia kevätrullia ja loistavia curryja useampaan kertaan. Pad Thai oli reissun parasta. Viehättävä omistaja piti asiakkaita vierainaan, ja palvelu ravintolassa oli ensiluokkaista. Erityisesti isommalle porukalle suosittelen joko menemään ruokailemaan ajoissa tai tekemään pöytävarauksen, sillä seitsemän jälkeen ravintola oli aina aivan täynnä.

Bussaba on Mojoa liki vastapäätä oleva  ravintola, joka jäi mieleemme jo kuusi vuotta sitten. Ruoka oli erinomaista silloin ja nyt. Mojo's ja Bussaba ovat saman perheen omistuksessa.


Khao Lakin keskustasta nelisen kilometriä keskustasta pohjoiseen, tsunamin kauas rannalta heittämää poliisivenettä vastapäätä sijaitseva Bang Niang -markkina-alue oli käymisen arvoinen, vaikka piraattipaitaa olikin tarjolla turhan monessa kojussa. Markkinat järjestetään maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 14 alkaen. Ruokakojuista sai koottua pikkurahalla kokonaisen aterian ja takakulmassa sijaitsevasta baarista sai Changia mahtavia hedelmäjuomia.

Oikeanpuoleisin kuja oli foodielle kuitenkin mielenkiintoisin. Hedelmävuoret ja valtavat valikoimat kasviksia läkähdyttävät ihanuudellaan aina vaan. Lihakojuissa olleet sianpäät ja ankanvarpaat puolestaan muistuttivat meitä paitsi nose to tail -ajattelusta myös käytäntöjen erilaisuudesta - suomalaisia viranomaissäädöksiä lihatiskit eivät olisi läpäisseet. Äyriäis- ja kalalaareissa jäitä sen sijaan käytettiin kiitettävästi.

Bang Niangin markkinoista parisen kilometriä edelleen pohjoiseen, bussiaseman kohdalla on päivittäin järjestettävät, paikallisten suosimat tuoremarkkinat, jonne kannattaa suunnata aamulla. Markkinat sijaitsevat korttelin verran päätieltä sivuun, mutta bussiasemalle paikalliset osaavat kyllä ohjeistaa. Markkinoilta löytyi myös kuivattuja nuudeleita, kastikepulloja ja muuta helposti tuliaiseksi tuotavaa ruokatavaraa marketteja laajempi valikoima.


Luonto on Khao Lakissa läsnä aivan toisella tavalla kuin esimerkiksi Hua Hinissa. Keskustan eteläpuolelle levittyvä Lamrun kansallispuisto ei tarjoa ruokaelämyksiä, mutta pieni vaellus viidakossa piristää taatusti. Polku on merkitty hyvin ja se kulkee välillä rannassa ja nousee välillä korkeammalle rinteelle. Reitti ei ole pitkä, mutta se on hieman haastavakulkuinen nousuineen, juurakkoineen ja kasvustoineen. Metsän keskellä on viehättävä ja rauhallinen ranta, Small Sandy Beach. 

Similanin saaret, yksi maailman upeimmista snorklaus- ja sukelluskohteista, on helpoiten saavutettavissa juuri Khao Lakista. Noin 60 kilometrin merimatka kestää pikaveneellä keliolosuhteista riippuen 75-90 minuuttia, mutta määränpää on matkan (ja matkapahoinvoinnin, uuh) arvoinen. Kiivaimpaan sesonkiaikaan saarilla on muitakin, siihen kannattaa varautua, mutta järjestelyt oli hoidettu kansallispuistoalueella hämmentävän hyvin. Yhdellä saarista oli tarjolla kookosjäätelöä, joka aiheutti pakottavan jäätelökonetarpeen. Pannereilla ja kookosjäätelöllä paikataan pian kaukokaupuuta.


_____

perjantai 9. tammikuuta 2015

Mangosmoothie - helpotusta kaukokaipuuseen



Kaakkois-Aasian lämpö on vaihtunut Pohjois-Pohjanmaan pakkasiin. Valo on vaihtunut pimeyteen, jota vitivalkoiset, kahdessa päivässä kolminkertaistuneet lumikinokset onneksi valaisevat. Väriloiston sijaan luonto tarjoaa mustavalkoelokuvaa.

Mangosmoothie onneksi helpottaa loman ja arjen välistä notkelmaa. Kolmen raaka-aineen smoothie on kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomainen välipala tai aamun piristys.



Resepti



Mangosmoothie
2 annosta

1 keskikokoinen mango (noin 3 dl kuutioituna)
n. 1 dl kookosmaitoa
n. 1 rkl limettimehua
(kourallinen jääpaloja tai tilkka vettä)

Kuori kypsä mango ja kuutioi hedelmäliha. Lisää kookosmaito sekä limettimehu ja suristele tasaiseksi. Jos sinulla on käytössäsi tehokas blenderi, laita sekaan myös kourallinen jääpaloja, sillä juoma on parhaimmillaan jääkylmänä. Tehottomalla pelillä operoitaessa jääpalat kannattaa jättää pakastimeen. Silloin juomaa voi hieman ohentaa tilkalla vettä ennen jääkaapissa jäähdytystä.

_____




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails