maanantai 30. marraskuuta 2015

Suupaloja - tomaattiset valkosipulileivät

Kuva: Johanna Myllymäki



Valkosipulileipä, garlic bread, on klassinen alkuruoka tai huurteisen juoman kanssa tarjottava pikkusuolainen, joka hurmaa yksinkertaisuudellaan ja todistaa taas tunnettua totuutta: vähemmän on enemmän.

Tomaattinen valkosipulileipä on hyvä esimerkki myös toisesta totuudesta: mitä vähemmän raaka-aineita, sitä laadukkaampia raaka-aineita. Kun maut ovat pelkistettyjä, kantaa jokainen pala kokonaisuutta. Valitse siis hyvää leipää, laadukasta oliiviöljyä, napakoita valkosipulin kynsiä ja kypsiä tomaatteja.

Valkosipulileipäset on yksi niistä resepteistä, jotka jäivät lopulta Suupaloja-kirjasta pois. Julkaisen kuukausittain yhden rannalle jätetyn reseptin täällä blogissa. Aiemmin blogissa on julkaistu jo mustaherukkafudge ja rapeaa polentaa, sienä & gorgonzolaa.

Testaa ennen kirjan julkaisua blogissa julkaistavia Suupaloja-reseptejä. Ota tekemästäsi ruoasta kuva ja julkaise se Instagramissa tai Twitterissä käyttäen aihetunnisteita #suupaloja ja #rentoapikkuruokaa. Voit myös laittaa kuvan kirjan Facebook-sivulle tai sähköpostitse osoitteeseen kokitjapotit (at) gmail.com. Kaikkien reseptejä testanneiden kesken arvomme kolme Suupaloja-kirjaa heti sen ilmestyttyä.





Resepti





Tomaattiset valkosipulileivät


hyvää, vaaleaa leipää
oliiviöljyä
valkosipulia
kypsiä tomaatteja
suolaa
tuoreita yrttejä (basilika, oregano, persilja)


Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi tai kaksi. Kaada oliiviöljyä kuppiin ja laita valkosipuliviipaleet öljyn sekaan. Anna maustua vähintään tunti.

Tee tomaatin kuoreen ristiviilto ja kasta tomaatit kiehuvaan veteen 10-20 sekunniksi. Kuori tomaatit, puolita ne ja koverra siemenet pois. Kuutioi hedelmäliha ja mausta tomaatti kevyesti suolalla.

Sivele leipäviipaleet ohuelti öljyllä, jonka valkosipuli on maustanut. Paahda leipiä pannulla tai uunissa, kunnes ne ovat rapeita. Laita rapean leivän päälle tomaattia ja viimeistele sormisuolalla ja tuoreilla yrteillä.

Huom! Voit käyttää tavallisten tomaattien sijaan kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja. Pieniä tomaatteja ei tarvitse kaltata, mutta koverra niistäkin siemenet pois.


_____


tiistai 24. marraskuuta 2015

One pot -lihapullapasta


One pot -pastat ovat olleet hyvän tovin suosiossa Atlantin tuolla puolella. Hiljalleen nämä arjen pelastajat ovat rantautuneet meillekin.

Ideana on, kuten nimikin jo kertoo, valmistaa koko ruoka yhdessä astiassa. Tiskiä tulee vähän - lihapullapastan jäljiltä tiskasin padan lisäksi vain keittiöveitsen ja leikkuulaudan. Lautaset ja viinivesilasit tiskasi kone. Helpoimmillaan yhden astian kokkaus toimii siten, että kaikki ainekset ladotaan kattilaan samaan aikaan. Lihapullapastassa kokonaisuus tekeytyy vaiheittain: tomaattikastike saa muhia ensin ylhäisessä yksinäisyydessään, sitten seuraksi laitetaan lihapullat ja lopuksi pasta. Lopputulos on erinomainen, sillä pasta täyttyy kypsyessään tomaattikastikkeen maukkaudella, ja lihapullat pysyvät mehevinä kastikkeessa.



Pastan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei se ole tarjottaessa ylikypsää. Se kypsyy kuumassa kastikkeessa vielä pöydässäkin, joten ruoka kannattaa nostaa pöytään jo silloin, kun pasta on vasta melkein al dente.


 

 

 

Resepti






One pot -lihapullapasta
neljästä kuuteen annosta


tomaattikastike
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
800g tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
11 1/2 tl suolaa
2 rkl punaviinietikkaa tai sherryviinietikkaa
2 rkl sokeria tai hunajaa
hieman chilikastiketta
mustapippuria myllystä

lihapullat
400 g jauhelihaa (esim. karitsan ja naudan lihan sekoitusta)
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl kanelia
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

lisäksi
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
150200g pastaa (esim. spagetti)
tuoretta persiljaa
(tuoreita kirsikkatomaatteja)


Valitse kasari, kattila tai pata, jossa sekä valmistat että tarjoat ruoan.

Laita ensin kastike tekeytymään. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulisilppua muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää tomaattimurskat sekä kaikki mausteet. Sekoita ja jätä hiljallee poreilemaan kannen alle.

Hienonna lihapullia varten kuorittu sipuli ja valkosipulin kynsi. Laita sipuli sekä mausteet jauheliharasiaan (poista ensin jauhelihan alla oleva paperi) tai kulhoon ja sekoita käsin taikinaksi. Pyörittele pullia ja upota ne tomaattikastikkeeseen kypsymään. Kypsennä noin 10 minuuttia.

Lisää kattilaan vesi ja pasta. Sekoita varovasti kerran tai pari, että pastat pysyvät irtonaisina. Keitä kunnes pasta on liki al dente. Ripottele päälle tuoretta persiljaa sekä kirsikkatomaatteja.

Huomaa, että pasta kypsyy kuumassa kastikkeessa vielä pöydässäkin. Keitä siis pasta mielummin hieman alikypsäksi. Voit tehdä tomaattikastikkeen ja lihapullat etukäteen. Lisää vesi ja pasta niin, että saat ruoan suoraan pöytään.

_____




torstai 19. marraskuuta 2015

Porkkanahummus & pistaasidukkah



Porkkanahummus on blogin viides hummusresepti. Hummus, rakkaani. Tämä loistava tahna on siinä mielessä muista hummusresepteistä poikkeava, ettei resepti sisällä lainkaan kikherneitä, hummuksen perusraaka-ainetta. Silti tahna on hyvin hummusmainen, maultaan tasapainoinen ja tuhti.

Porkkanahummus on toisessakin mielessä poikkeus. En juurikaan pidä tahinisista tahnoista, sillä usein seesamitahnan maku on liian voimakas ja jyrää muita makuja alleen. Porkkanahummuksessa näin ei käynyt; tahna oli täyteläinen ja yhdessä pistaasidukkahin kanssa upea pari.



Tein tahnaa nyt toista kertaa. Ensimmäisen kerran paahdoin porkkanoita yhdessä Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnan kanssa alkuviikosta, kun olimme mukana Fazerin järjestämässä kasvisruokaillassa. Siellä hummus ja dukkah tarjoiltiin paahdetun kukkakaalin kanssa - suosittelen. Annos valittiin muuten illan päätteeksi voittajaksi kanssamme kokkaamassa olleiden Fazerin keittiömestareiden äänestyksessä, vaikka koko illallliskattaus oli aivan mielettömän maukas ja onnistunut. Palkinnoksi saamme keittiömestarin kokkaamaan koteihimme illallisen. Jebulijee!

Porkkanahummuksen ja pistaasidukkahin reseptit ovat Fazerin kokkien käsialaa, mutta tavoilleni uskollisena hioin reseptejä aavistuksen. Alkuperäiset reseptit löydät vielä tämän vuoden puolella ilmestyvästä Fazerin kasvisruokakirjasta. Kerron, kun kirja on saatavilla, se on taatusti ostamisen arvoinen.




Resepti





Porkkanahummus & pistaasidukkah

porkkanahummus (noin 2 1/2 dl)
500 g porkkanoita
2 rkl öljyä
2 valkosipulin kynsi
1 1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1 1/2 tl jauhettua korianteria
noin 1/2 sitruunan mehu
2-3 rkl tahinia (seesamitahna)
suolaa


pistaasidukkah
1 dl pistaasipähkinöitä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
3/4 tl sormisuolaa
noin 1/2 tl chilirouhetta


Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa ne noin kaden sentin paksuisiksi lanteiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita kulhossa porkkanoiden kanssa öljy, valkosipulisilppu, hunaja, jeera sekä korianteri. Paahda 160-asteisessa uunissa noin puoli tuntia eli kunnes porkkanat ovat kypsiä ja ne ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä porkkanat huoneenlämpöisiksi. Aja hummus tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Mausta sitruunamehulla, tahinilla ja suolalla.

Paahda kuorittuna pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä. Tee samoin myös seesaminsiemenille sekä fenkolin- ja korianterinsiemenille. Huomaa, että pistaasit ja seesaminsiemenet tulee paahtaa erikseen. Mausteet voit paahtaa samaan aikaan. Rouhi paahdetut pistaasipähkinät, tee samoin fenkolin- ja korianterinsiemenille. Sekoita kaikki dukkahin ainekset sekaihin. Tarjoa porkkanahummuksen kanssa.

Porkkanahummus ja dukkah on erinomaista paitsi paahdetun kukkakaalin myös leivän päällä.

_____

Oletko sinäkin hummushimoinen? Tässä ensiapua:







maanantai 16. marraskuuta 2015

Lehtikaali-persimonsalaatti vuohenmaitojuustolla


Viikonloppu oli monella tapaa raskas ja värisyttävä. Yksi vuoden harvoista työviikonlopuista tiesi ympäripyöreitä päiviä, luennointia, silmäpusseja, syviä keskusteluja, videoanalyysejä ja vähän trapetsitaiteilua. Tumman varjon onnistuneelle viikonlopulle teki se, mistä koko maailma on viime päivinä puhunut. Sen synkkyyden rinnalla harmaa ja sateinen marraskuukin näyttää poutaiselta kesäpäivältä. Ei sitä voi uskoa todeksi. Että joku voi olla niin paha.

Mutta elämä jatkuu pelotta ja ilolla. Aurinko nousee, persimonit kypsyvät ja juustot tekevät edelleen ihmisen onnelliseksi. Myös yhä kasvava lehtikaali ilostuttaa tätä tarhuria. Talvi on jo meillä käynyt, mutta ei vielä jäänyt, joten välillä ravistelen kaalin lehdiltä lumikuorrutteen, välillä sadepisaroita. Syksyisin lehtikaalin maku syvenee ja pehmenee viikko viikolta ja kohta saan kerätä ne maukkaimmat, sadon viimeiset lehdet. Muutaman kuukauden päästä kylvän jo uusia siemeniä. Hästäk elämäjatkuu.





Resepti




Lehtikaali-persimonsalaatti vuohenmaitojuustolla
2:lle lounaaksi, useammalle lisäkkeeksi


200 g lehtikaalia
1-2 persimonia
pala kypsytettyä vuohenmaitojuustoa (esim. Juustoportin Vuohen GR)

kastike
3 rkl majoneesia
2-3 tl valkoviini- tai omenaviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia (kokojyvä) 
hieman sokeria tai hunajaa
suolaa 

Silppua lehtikaali aivan pieneksi silpuksi. Lohko tai kuutioi persimonit ja paloittele juusto. Tee kastike. Sekoita majoneesin joukkoon etikka, sinappi ja mausteet. Sekoita kastike lehtikaalisilpun joukkoon ja laita persimonilohkot ja juustokuutiot salaatin päälle. 

_____




tiistai 10. marraskuuta 2015

Pizzasämpylät


Pizzasämpylät ovat mainio ja maukas tapa käyttää juuston kanta, viimeiset kinkkusiivut tai hävikiksi menossa olevan jauhelihakastikkeen loppu. Sämpylän sisään piilotetut, runsaat täytteet tekevät hieman kuivahtaneestakin sämpylästä mehevän. Meillä päälle ripoteltiin lämpimän marraskuun kasvuun innostamia yrttejä - satokauden jatko-osa ilahduttaa suunnattomasti.





Resepti

 

 


Pizzasämpylät

sämpylöitä
tomaattikastiketta (toimiva pikaversio: 1 osa ketsuppia, 1 osa tomaattipyrettä)
täytteitä (kinkkua, jauhelihakastiketta, sieniä tms.)
juustoraastetta
(tuoreita yrttejä) 


Leikkaa sämpylöistä "hattu pois". Koverra sämpylän sisusta ja laita muodostuneeseen kuppiin tomaattikastiketta, täytteitä sekä raastettua juustoa. Paista 180200 -asteisessa uunissa viidestä kymmeneen minuuttia eli kunnes juusto on sulanut ja täytteet lämminneet. Ripottele päälle tuoreita yrttejä. Tarjoa siltään tai salaatin kanssa.

____



 

tiistai 3. marraskuuta 2015

Rapeat vegenugetit

Yhteistyössä Soyappétit

Lihattoman lokakuun jälkimainingeissa olen pohtinut arkisia ruokavalintojamme ja suhdettamme ruokaan todella paljon - kuukauden päätavoite lienee siis saavutettu. Ajatusten kartta on ollut vähintäänkin puolivilli, harhaileva ja hyvin epälooginen. Lopputulos on kuitenkin selkeä: kultaista keskitietä on edelleen hyvä kulkea, eikä suuria muutoksia ruokavalioon tarvitse tehdä. Näin on meille hyvä, sitä ajatusta lihaton kuukausi on vahvistanut. Syömme jatkossakin lihaa maltillisesti ja kasviksia korikaupalla ja suurella haarukalla. Kalaa herra Kokki saa onnekseen töissä, sillä sitä emme kotona voi kokata.

Erilaiset allergiat ja yliherkkyydet ovat olleet aina osa arkeamme. Viime viikonloppuna äiti teki koko klaanille sopivaa ruokaa. Ruoka oli kalatonta, laktoositonta, gluteenitonta, sitruunahapotonta ja lihatonta. Rajoitteet eivät olleet, lihaa lukuun ottamatta, omia valintojamme vaan pakon sanelemia, elämään kutsumatta tulleita asioita. Uskon sekä omien että lähipiirin osin kinkkistenkin ruokarajoitteiden muokanneen omaa ajatteluani ruoasta. Lähtökohtaisesti ajattelen, että syön kaikkea rakkaudella laitettua ruokaa, mitä kroppa suostuu ottamaan vastaan. Sitten vasta tulevat sinänsä tärkeät fiilaukset ja painotukset kuten kotimaisuuden suosiminen, sesongissa eläminen tai eettisyys.


Vaikka allergiat rajoittaisivatkin ruokavaliota, on onneksi mahdollisuus myös uusien ovien avaamiselle. Ilolla olen lukenut uutisia kurpitsan yli kymmenkertaistuneesta menekistä (toivottavasti sisukset on syöty) ja kotimaisen lehtikaalin myynnin 60 prosentin myyntikasvusta. Se kertoo laajentuneesta kasvisten käytöstä ja uusista kokeiluista kotikeittiöissä.

Toivottavasti sama trendi ja uudet ravintosuositukset lihan käytön vähentämisestä näkyisivät myös laitoskeittiöissä, vaikka minusta niin sanotut kasvisruokapäivät ovatkin ihan pöhköjä. Siinä, että syödään kasviksista tehtyä ruokaa, ei ole tietenkään mitään vikaa, mutta vierastan teemapäivän vastakkainasettelua: on ruokaa ja on kasvisruokaa. Viimeksi viime viikolla kuulin ruoka-alan ammattilaisen kertovan ravintolansa lounaan sisältävän kaksi pääruokaa ja kasvisvaihtoehdon. Minun laskujeni mukaan pääruokia oli kolme. Eihän tätäkään loistavaa reseptiä laskettaisi lainkaan reseptiksi, jos vain lihaisat ruoat laskettaisiin.







Resepti



Rapeat vegenugetit
noin 25 kpl


1 dl soijapaloja (noin 25 kpl)
2 dl kuivaa omenasiideriä
1 valkosipulin kynsi
noin 1 tl suolaa
1/2 tl (savu)paprikajauhetta
ripaus cayannepippuria

1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
noin 1 dl pankojauhoja 
noin 5 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen

tarjoiluun
makeaa chilikastiketta (resepti)


Mittaa pieneen kattilaan siideri, kuorittu ja viipaloitu valkosipulin kynsi, suola sekä mausteet. Kiehauta ja varmista, että suola liukenee liemeen. Keitä soijapaloja pienellä lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Sekoita ajoittain. Valuta soijapalat lävikössä, anna jäähtyä hetki ja puristele soijapaloista liika neste pois.

Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, toiselle kananmuna, jonka rakenne on rikottu. Laita kolmannelle lautaselle pankojauhot. Kuumenna kattilassa rypsiöljy 170-asteiseksi (digitaalinen paistomittari helpottaa olennaisesti uppopaistamista). Pyörittele soijapalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja vielä pankojauhoissa. Uppopaista nugetteja 2-3 minuuttia kullanruskeiksi. Käännä tarvittaessa paiston puolivälissä. Nosta nugetit talouspaperin päälle, jotta liika rasva valuu pois. Tarjoa heti makean chilikastikkeen kanssa.

_____


Nämä päältä jumalaisen rapeat ja sisältä mehukkaat vegenugetit ovat osa Soyappétin ja Suomen Blogimedian yhteistyökampanjaa. Lisäkseni mukana lihattoman lokakuun haasteessa ovat olleet Kemikaalicocktailin Noora, P.S. I love Fashion -blogin Linda sekä Minityylin leidit. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails