lauantai 19. maaliskuuta 2016

Sitruuna-marenkipiiras


Sitruuna-marenkipiiras on klassikko, joka ei petä koskaan. Kirpeänmakea täyte, murea pohja ja pumpulinen, hieman paahtunut marenkivaahto täydentävät toisiaan sekä maun että rakenteen osalta. Samankaltaista piirasta olen tehnyt myös limetistä ja greipistä – loistavia nekin.


Olen samaa mieltä Fanni & Kaneli -blogin Tiinan kanssa: sitruunapiiras kuuluu pääsiäiseen. Jälkiruoaksi piiras ei meillä pääse, mutta se nostetaan kahvipöydän keskipisteeksi. Tämän vuoden jälkiruoka on päättämättä, mutta vahvoilla on aina yhtä loistava matchalla maustettu sitruunaposset. Possetin voi tehdä myös limetistä ja piilottaa vaikka suklaamunan sisään, kuten pari vuotta sitten tein. Myös Lemon Pie -jäätelö olisi erinomainen juhlajälkkäri.

Aiemmin olen tehnyt sitruuna-marenkipiiraan keittämällä sitruunatäytteestä kiisselin. Nyt mukailin täytteessä Tiinan ohjetta, jossa täyte hyydytetään uunissa matalassa lämmössä. Lopputulos on hyvin samanlainen, mutta tässä säästytään kiisselin keittämisen vaivalta. Pohjana on parikymmentä vuotta mukanani kulkeneen greippipiiraan pohja.




Resepti

 

 

Sitruuna-marenkipiiras
8–10 annosta 


pohja
100 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja tai maisstärkkelystä

täyte
2 1/2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkia varten)
noin 1 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 1/4 dl tuorepuristettua sitruunamehua (2–3 sitruunaa) 

marenki
2 kananmunan valkuaista
2 rkl tomusokeria


Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikinaksi ja laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla taikinaan reikiä ja paista 12–15 minuuttia.

Taikinan paistuessa pese sitruunat ja raasta yhden sitruunan kuoren keltainen osa ohuelti. Purista sitruunoista mehu ja sekoita huolellisesti kaikki täytteen ainekset yhteen.

Laske uunin lämpö 140 asteeseen pohjan paistuttua. Kaada täyte pohjan päälle ja paista keskitasolla noin 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt.

Vaahdota puhtaassa kulhossa valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen. Vaahdota kovaksi vaahdoksi. Levitä vaahto piiraan päälle ja paahda marengin huippuja kaasupolttimellta tai uunin grillivastuksen alla.
Anna sitruunapiiraan jäähtyä ennen tarjoilua.

_____



4 kommenttia :

  1. tunnen jo suussani tuon maun x ihanan näköinen ja kuuloinen resepti!

    VastaaPoista
  2. Heh, tässäkin me ollaan samoilla linjoilla niin kuin useimpien ruokien kanssa! :) Ihanan näköinen piirakka. Tuo marenki kyllä kruunaa koko komeuden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kyllä harvinaisen samankaltainen ruokamaku. Vähintään kymmenen kertaa olen suunnitellut tekeväni jotain ruokaa/leipomusta ja pim, se on seuraavana päivänä Fanni ja Kanelissa. Great minds.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails