sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Sitruuna-ricottakakku mantelijauhoilla


Sitruunan ja lakritsin kutkutteleva yhdistelmä on klassikko, johon minulla on viha-rakkaussuhde. Välillä himoitsen kiihkeästi, välillä yhdistelmä vähän puistattaa. Raikkaasti sitruunaisen ricottakakun ja samettisen lakritsijäätelön yhdistelmä kuuluu ehdottomasti edellä mainittuihin.

Sitruuna-ricottakakku on italialainen, simppeli herkku, jonka yksinkertaisuus on kiehtovaa. Viiden ainesosan kakku täydentyi tarjoiluvaiheessa yhdellä suosikkijäätelölläni, Jymyn lakritsilla – ainoa lakritsijäätelö muuten, josta pidän.

Yksinkin kosteaksi jäävä ricottakakku on ihanaa, ei se välttämättä tarvitse kaverikseen jäätelöä. Mantelijauhot tuovat kakkuun pehmeää rasvaisuutta, mitä kakku kaipaakin, sillä ainesosissa rasvaa ei ole lainkaan. Useissa ricottakakkujen resepteissä myöskään sitruunamehua ei laiteta taikinaan. Minä halusin puristaa mehun taikinan joukkoon, jotta kakussa olisi happoa riittävästi. Ratkaisu toi paitsi sopivan kirpeyden myös valloittavan kosteuden.




Resepti





Sitruuna-ricottakakku mantelijauhoilla
8–10 annosta

250 g ricotta-juustoa
4 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset erikseen)
2 dl sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
200 g mantelijauhoja

lisäksi
mantelilastuja
tomusokeria
(lakritsijäätelöä)


Kuumenna uuni 150 asteeseen. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Ole tarkkana, valkuaisten joukkoon ei saa mennä keltuaista.

Vatkaa keltuaiset, ricotta ja sokeri tasaiseksi massaksi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa taikinan joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja lisää taikinaan. Lisää seokseen myös mantelijauhot. Sekoita.

Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto taikinaan varovasti käännellen.

Voitele irtopohjavuoka (halk. noin 20 cm) ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 20 minuuttia, ripottele päälle mantelilastuja ja paista vielä noin 10 minuuttia eli kunnes kakku on kypsä.

Anna jäähtyä. Siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoa halutessasi lakritsijäätelön kanssa.

_____




4 kommenttia :

  1. Yritän vältellä vehnää, joten tässäpä taas yksi resepti testattavaksi. Ei voi olla muuta kuin hyvää! Onneksi ostin ison pussin mantelijauhoja, koska ovat niin älyttömän monipuolisia. Olen ihan hämmästynyt kuinka helppoa leipominen onkaan ilman vehnäjauhoja, ei niitä tarvitse kaikkialle tunkea. Ja oih, ricottajuustoa, nam nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on erinomainen resepti testattavaksi :)
      Mantelijauhot tekee rakenteesta tuhdin ja kevyen samaan aikaan.

      Poista
  2. Sitruunalle sanon kyllä aina! Ja mantelijauhoillekin, koska tulin vastikään ostaneeksi niitä. Ensi viikonlopun leivonnainen on tässä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails