perjantai 29. heinäkuuta 2016

Poke-kakku



Poken vuoksi ei tarvitse lähteä gymille tai lureihin, kyllä se keittiössäkin onnistuu.

Poke-kakku ei tosin ole saanut nimeään Pokémoneista vaan englanninkielisestä sanasta poke eli tökkiä. Sana kuvaa kakkua hyvin, sillä leipomuksen jujuna on kypsään kakkupohjaan tökityt reiät – tökitty kakku kuulostaisi sen sijaan aika tökeröltä. Reikien täyttämisessä on mielikuvitus rajana. Amerikkalaisissa ohjeissa reikiin laitetaan usein kondensoitua maitoa tai jellyksi hyytyvää mehua, joskus hilloa tai suklaakastiketta. Minä valutin koloihin soseutettua, hieman makeutettua mansikkaa. Myös vadelma sopisi täytteeksi loistavasti. Marjapyre raikastaa ja kostuttaa kakkua juuri sopivasti, kun kakku saa tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin.

Pohjaksi leivoin perheemme klassikon, suklaisen kakkupohjan puolikkaana annoksena. Mehevä suklaakakku sopi tarkoitukseen mainiosti – raikkaan marjan ja suklaa yhdistelmä on aina vaan yhtä lyömätön. Päälle lusikoin reilusti mascarpone-kermavaahtoa sekä pihalta poimittuja mansikoita.

Median rummuttama mansikkapula on muuten näkynyt täällä puolessa välissä Suomea lähinnä hinnoissa. Tiloilla ja toreilla marjaa on kyllä riittänyt – satohan alkoi vasta kypsyä silloin kun lehdet ja netti huusivat mansikoiden loppuvan. Edelleen torilla myydään aamulla poimittua mansikkaa laatikoittain, ja kaupat kutsuvat asiakkaita tarjoushinnoin vadelmaostosten lisäksi mansikkaostoksille.









Resepti

 

 

 

 

Poke-kakku suklaapohjalla ja mansikkatäytteellä

noin 10 annosta


pohja
3 kananmunaa
1 dl sokeria
50 g voita
100 g tummaa suklaata
1 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 dl rypsiöljyä 

täyte
noin 5 dl mansikoita (tai 3 dl mansikkasurvosta)
tilkka sitruunamehua
hieman sokeria

päälle
2 dl vispikermaa
100 g mascarponejuustoa
noin 3 rkl sokeria
noin litra tuoreita mansikoita


Valmista ensin kakkupohja. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Paloittele suklaa ja voi kattilaan, sulata pienellä lämmöllä välillä sekoittaen. Älä kuumenna liikaa, jottei suklaa kokkaroidu. Sekoita suklaaseos sokeri-munavaahtoon.

Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja siivilöi jauhoseos taikinan joukkoon samalla käännellen. Lisää rypsiöljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Pingota leivinpaperi noin 23 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimäärinen paperi pois. Voitele tarvittaessa reunat. Kaada taikina vuokaa ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Soseuta kakun jäähtyessä mansikat, mausta halutessasi sokerilla ja sitruunamehulla. 

Kun kakkupohja on jäähtynyt, töki kauhanvarrella tai sormella kakkuun reikiä noin 1–2 cm:n välein. Valuta mansikkasosetta reiät täyteen, levitä loput soseesta kakun päälle. Laita kakun päälle kelmu ja sen tekeytyä jääkaapissa pari–kolme tuntia.

Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi, mausta vaahto sokerilla ja levitä se kakun päälle. Koristele marjoilla ja tarjoa heti. Voit myös laittaa kakun kuvun alle jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

_____

Tuplaamalla yllä olevan reseptin kakusta tulee erinomainen pohja täytekakulle. 




4 kommenttia :

  1. Siitä asti kun näin poken Hesarissa, pää on surissut erilaisia makuyhdistelmiä. Tätä on vielä tänä kesänä tehtävä, en ole vaan vielä päättänyt, mitä sinne reikiin sujauttaisi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jään innolla odottamaan, mitä reikiin päätyy :) Minä päädyin marjasoseeseen sen raikkauden vuoksi. Sitäkin mietin, että voisihan joka toiseen reikään valuttaa jotain muuta. Mutta kun kondensoitu maito kuulosti liian makealta, enkä keksinyt muutakaan, mentiin mansikalla.

      Poista
    2. Mietin toimisikohan lemon tai lime curd? Jos laittaisi vain ohuen kerroksen.

      Poista
    3. Mikänottei! Kuulostaa hyvälle. Ehkä tahnaa voisi ohentaa/jatkaa jollain?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails