lauantai 13. elokuuta 2016

Kanttarelli-pekonipiirakka


Vuoden paras satokausi paikkaa hieman sitä aavistuksenomaista haikeutta, joka aina tulee kesän kääntyessä kohti syksyä. Kasvimaalla ja -huoneessa kesän kirkas vihreys on vaihtunut kuin salaa syksyisempiin sävyihin. Mutta ei se mitään, se tietää satoa, ja sävyissä on sitä paitsi samaa hehkua kuin lempisienessäni, kanttarellissa.



Kanttarelli-pekonipiirakkaa olen tehnyt viikon sisällä jo kahdesti, niin hyvää se on – ja pitihän se toinenkin puolikas pekonipaketista käyttää. Myös Fanni ja kaneli -blogin Tiina on ollut samaisissa puuhissa. Kun luin Tiinan piirakkajutun, oli suu kanttarelli-pekonipiirakkaa täynnä. Nauratti, sillä liki identtisten reseptien toteuttaminen yhtä aikaa ole ensimmäinen kerta. Tiina on yksi niistä ruokabloggaajakollegoista, joiden kanssa ajatukset osuvat aika usein yksiin. Tietysti sesongin mukaan kokkaaminen auttaa asiaa, mutta voisi kai niistä kanttarelleista muutakin tehdä kuin kanttarelli-pekonipiirakkaa. Great minds.

Alla oleva piirakkaresepti on hyvin perinteinen, jos wasabin jättää täytteestä pois. Pieni tujaus wasabia tuo piirakkaan kuitenkin mukavasti syvyyttä, joten sitä kannattaa kokeilla. Myös piparjuuritahna sopii piirakkaan hyvin.






Resepti

 

 

Kanttarelli-pekonipiirakka

noin 8 annosta


ainesosat

pohja
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
2–3 rkl maitorahkaa (tai hieman vettä)

täyte
250 g (1 l) kanttarelleja
85 g (1/2 pkt) pekonia
1 keltasipuli
2 dl kermaa
2 kananmunaa
(1/2 tl wasabia tai 1 tl piparjuuritahnaa)
suolaa 
hieman mustapippuria


Sekoita suola ja leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita taikinaksi. Painele piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Valmista täyte. Puhdista ja hienonna kanttarellit. Hienonna myös pekoni ja kuorittu sipuli. Laita silput pannulle ja paista keskilämmöllä, kunnes kanttarellit ovat haihduttaneet nesteensä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa 180 astetta riittää). Kaada sieni-pekoniseos pohjan päälle. Sekoita kerman joukkoon kananmunat, halutessasi pieni määrä wasabia. Mausta suolalla. Kaada seos täytteen päälle. 

Paista piirakkaa noin 30 minuuttia eli kunnes väri on kullankeltainen ja täyte on hyytynyt.

Tarjoa hieman jäähtyneenä tai huoneenlämpöisenä vihersalaatin kanssa.

_____

52 kommenttia :

  1. Minä joka en sienistä niin välitä, kokeilin viime syksynä juurikin tällaista kanttarelli-pekonipiirakkaa, se maistuikin. :)

    VastaaPoista
  2. Tässä juuri harmittelin, kun ei sieniä ole tänä vuonna löytynyt melkein lainkaan. Kantarelli-pekonipiirakkaa tekisin mieluusti. Voi kun vielä löytäisin jonkun hyvän kantarellipiilon.

    VastaaPoista
  3. Heh, meillä on kyllä aina jotain kummallista telepatiaa! Ihan samaa mietin usein, että ollaan samoilla taajuuksilla ruokaideoissa. Ja tuo wasabi pitää muuten kokeilla piirakassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hämmentävän usein niin. Ja aina yhtä mukavaa!

      Poista
  4. Viikolla lähdettiin ystävän kanssa metsään etsimään kantarelleja, löydettiin paljon puolukoita ja yksi kantarelli. Pitää yrittää uudestaan, toivottavasti paremmalla menestyksellä! Pekonit ja kantarellit ovat minusta ihana makuyhdistelmä ja luulenpa, että tykkäisin kovasti wasabista. Jos ei metsästä kantarelleja tähän piirakkaan löydy, niin kurvaan sit kauppaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppa ja tori ovat luotettavia kanttarelliapajia.

      Wasabia kannattaa kokeilla. Kun määrä on pieni, ei se tunge läpi vaan toimii ikään kuin takaseinänä.

      Poista
  5. Kanttarellit ja pekoni, niin hyvää yhdessä! Nää telepaattiset kokkaukset on aina hauskoja, meillähän niin käy usein Kotiharmin kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttarellit-sanan tilalla toimisi aika moni muukin sana :)

      Muistan, että kerran toitte KOtiharmin kanssa piknikille hyvin samankaltaisia kerrosleipiä. Telepatia on huippua!

      Poista
  6. Kanttarellit ja pekoni on niin herkullinen ja pettämätön yhdistelmä. Minun piti tehdä viikolla niistä piirakka, mutta vetelin suoraan pannulta täytettä. Ei riittänyt piirakkaan asti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että muillakin käy joskus noin :)

      Poista
  7. Wasabineroutta! En olis ikinä itse keksinyt tuota :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain samankaltaista taisin kommetoida sinun tontilla :D

      Poista
  8. Oi ehtispä metsään sieniä etsimään! Sienet <3 pekoni! Teen usein makaroonilaatikkoa suppiksilla ja pekonilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suppismakaroonilaatikko pekonilla kuulostaa loistavalta!

      Sienet ylipäätään <3

      Poista
  9. Tuo samaan aikaan toteuttaminen on meillekin tuttua. Ainakin Siskojen ja Kiran kanssa on tehty samantapaisia juttuja melkein peräkkäin.
    Kantarellejä löytyy tosi kivasti tänä vuonna, vaikka meillä ei ole minkäänmoista vakipaikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oulun seudulla kanttarellit eivät ole ihan niin yleisiä kuin etelämpänä. On täällä niitä, mutta saa hakea vähän enemmän.

      Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Vaikka kesästä tykkäänkin, niin syksyn mukanaan tuoma kirpeys, raikkaus ja värit - puhumattakaan sienistä ja marjoista - on aina mulle tervetullutta. Tykkään kyllä kaikista vuodenajoista, aika aikaansa kutakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään kaikista vuodenajoista, mutta kesästä syksyyn siirtyminen vie aina vähän aikaa – sama tunne joka vuosi elokuussa. Pari kolme viikkoa ja olen ihan fiiliksissä syksystä :D

      Poista
  12. Liisa väsäsi uskomattoman herkullisen kantarelli-pekonipiirakan taannoisten rapujuhlien alkuun. Piirakka hädin tuskin selvisi ruoka-aikaan saakka, kun jokainem tuvassa käynyt meinasi varastaa palan. Tuoksu oli niin houkutteleva.

    Wasabi on kova veto, laitetaan kirvan taakse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D korvan!

      Poista
    2. Siellä on puutarhurilla vain kirvat mielessä :)

      Nyt tietysti kiinnostaa, mikä oli Liisan tekemän piirakan salaisuus?

      Poista
    3. Juusto tietysti, mustaleima ja parmesaani! Alunperin oli tarkoitus tehdä perinteinen Västerbotten-piirakka, mutta kun kyseistä juustoa ei löytynyt ja kantsuja löytyi, tuli suunnanmuutos. Keveä se ei ollut, mutta ajoi erittäin hyvin asiansa siinä ennen rapuja ja asianmukaisia juomia ;)

      Poista
    4. Västerbotten on iiiiihanaa (myös suupalan kokoisina piiraina, köhöm). Ja mustaleima-parmesaani-kanttarellipiirakka kuulostaa siltä, että saatan kaartaa ihan kohta Kivistön pihaan. Tästä piirakasta jätin juuston pois, jotta kanttarellit pääsevät kunnolla oikeuksiin.

      Poista
  13. Kantarellit ja pekoni ovat kyllä mahtava kombo! sain äidiltä pussillisen kantarelleja ja ne odottelevat pakastimessa inspistä, piirakka olisi kyllä hyvä vaihtoehto, se maistuu kylmänä ja lämpimänä sekä kuuluu jotenkin syksyyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana äiti <3
      Minun vanhemmat laittoivat juuri kuvan, jossa kassit, pussit ja korit pursuilivat sieniä. Jos olisin lähempänä, lähtisin putsausavuksi...

      Poista
  14. Pekoni ja sienet ovat kyllä ihan mahtavia yhdessä. En ole tänä vuonna oikein päässyt metsään itse noita etsimään, mutta kai sitä nyt yhden piirakallisen verran voisi ostaakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen ostanut jo useamman piirakan verran :)

      Poista
  15. Ihanat kiemuraiset kantarellien jalat <3

    VastaaPoista
  16. Ai että! Viime kesänä löysin mökiltä kanttarelleja sekä mustatorvisieniä jotka meni nyt roskiin...yritin tarjota monille mutta liian vahva maku kuten minullekin. Tänä kesänä ei vielä ole kanttarellit löytyneet vaikka tiedän niitä mökillä olevan vaikka ja kuinka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne makuaistit ja mielipiteet ovat erilaisia. Mustatorvisienet ovat minusta aivan mielettömän hyviä.

      Poista
    2. Apuaaa! Ei saa heittää mustatorvisieniä roskiin :D Ne kannattaa vaikka kuivattaa. Helpointa on heittää sanomalehden tai ritilän päälle lattialle jossa on lattialämmitys. Kuivaa parissa päivässä ja annat lahjaksi jollekin sienifriikille. Laitan privana mun postiosoitteen ;)

      Poista
    3. Tai minun! Koska pohjoisessa niitä on vähemmän. Jenni voi poimia ihan ite.

      Poista
  17. Kyllä se niin on, että sienipiirakka on paras piirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on. Mutta aika hyvä on myös juustopiirakka. Ja parsa-juustopiirakka. Ja poropiirakka.

      Poista
  18. Meilläkin menee Tiinan kanssa usein yksiin ja juuri eilen tein Tiinan reseptillä pistaasi-sitruuna-couscousia.

    Haluaisin niin olla sieni-ihminen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan mahtavaa, että on tyyppejä, joiden kanssa (ruoka-)ajatukset osuvat yhteen. Minulle sinun reseptit ovat niitä, joista jokaiseen reagoin samalla tavalla: oijoi, tätä pitää tehdä pian.

      Poista
  19. Nyt kuulostaa ihan järrrrjettömän hyvältä! Kantarellit ja pekoni, match made in heaven <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, klassikko on klassikko, vaikka uunissa paistais <3

      Poista
  20. Meillä kasvaa kantarellejä suoraan olohuoneen ikkunan alla. Ihana piirakkaresepti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NOJOO! Meillä kasvaa ikkunan alla sammalta :)

      Poista
  21. Sienikateus! Kun ei ole metsää lähettyvilläkään, joutuu ne omat noukkimaan niin ahdistavan epäromanttisesti kaupan laarista... :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä epäromanttista, mutta niin kätevää! Ja ihan ne on samoja sieniä torilla tai kaupassakin. Nämä sienet toi meillä ystävät, luultavasti torilta ;)

      Poista
  22. UUU, wasabia. Pakko kokeilla, nyt on eksoottinen yhdistelmä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wasabi ei piirakassa juuri maistu, kun määrä on niin pieni. Se antaa kivasti syvyyttä, vähän samaa mitä chili parhaimmillaan tekee.

      Poista
  23. Apua miten ihanat kuvat. Vau! Todella kauniit. <3

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  24. Hei, miten nuo kuvan sienet. Näyttää etualalla olevan valevahveroita ennemmin kuin keltavahveroita ...??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Voi hyvin olla, että joukossa on joku valevahverokin :) Mutta hyvää oli!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails