torstai 25. elokuuta 2016

Salaatinkastike porkkanan naateista


Raikkaan vihreä salaatinkastike syntyy helposti hävikiksi joutuvista porkkanan naateista. Kastike on vinaigretten kaltainen, etikan ja öljyn seos, joka maustetaan suolalla ja sokerilla. Lisäksi mausteeksi voi laittaa mielensä mukaan esimerkiksi valkosipulia, jeeraa tai chiliä.

Porkkanoista irroitetut naatit nahistuvat helposti vihanneslaatikossa ja pöydällä. Kaunis tapa saada naatit säilymään muutaman päivän terhakoina on laittaa naatit veteen maljakkoon tai lasiin – naatit ovat kaikessa pörhelöisyydessään itse asiassa todella kauniita.

Naateista kannattaa tehdä myös pestoa, reseptin löydät vaikkapa Suolaa & hunajaa -blogista. 






Resepti





Salaatinkastike porkkanan naateista


kahden keskikokoisen porkkanan naatit
noin 1 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1/2–3/4 dl omenaviinietikkaa 
2–3 tl hunajaa tai sokeria
suolaa

halutessasi
1 valkosipulinkynsi TAI jeeraa TAI hieman tuoretta chiliä


Laita salaatinkastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Maista ja säädä tarvittaessa suolaisuuden, hapokkuuden ja makeuden tasapainoa.

_____




34 kommenttia :

  1. Olipa kerrassaan ihana idea. Pitää kokeilla ensi kerralla, kun nostan porkkanoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omista porkkanoista minäkin tätä aina teen. Ainakin tiedän, mitä niihin on (tai lähinnä ei ole) suihkutettu.

      Poista
  2. Ihana idis! En ole ikinä koskaan porkkanan naatteja käyttänyt mihinkään, tätä pitää kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen!
      Naatit on tosi maukkaita. Vinaigrettessa ne toimii aivan erinomaisesti.

      Poista
  3. Minä olen aina luullut että naatit ovat biojätetavaraa mutta niistä siis voi tehdä tällaistakin. Kiitos tästä ideasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syötävää se on juuresta latvaan!
      Kurkkaa myös Jonnan pestoresepti, sekin on ihan tosi hyvää naattiruokaa.

      Poista
  4. Minustakin porkkanan naatit ovat kauniita juurikin pörhelöisyydessään :). Meillä niitä on laitettu perunasalaatin sekaan pilkottuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat!
      Joskus olen pilkkonut naatteja vihreän salaatin joukkoon. Perunasalaatti on hyvä idea, kiitos.

      Poista
  5. Naattirakkautta sielläkin ilmassa, näen mä <3

    VastaaPoista
  6. Ihana idea ja miten kauniin värinen raikas kastike.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naateista tulee kyllä kauniin värinen kastike. Sopii porkkanaiselle salaatille hyvin.

      Poista
  7. Pestoa olenkin kuullut niistä tehtävän, joten hauska tämä vinegretti-idea! Valitettavasti oma piha ei veny kasvimaahan saakka. :)

    VastaaPoista
  8. Oi nam! Olen joskus tehnyt pestoa porkkanan naateista ja siitä tuli hurjan hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naattipesto on ihanaa! Tykkään naattien raikkaasta mausta. Se ei ole lainkaan ruohomainen.

      Poista
  9. Tämä on kyllä ihan pakko muistaa. Jotenkin sitä automaattisesti heittää naatitkin menemään ja muistaa pestot sun muut vasta jälkikäteen... Kauhean vaikeaa opetella pois vanhoista tavoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Sitä toimii monesti niin automatiikalla, ettei pysty edes keskeyttämään toimintaansa :) Montakohan kertaa olen valuttanut kikherneiden liemen automaattisesti pois, vaikka se piti säästää marenkia varten.

      Poista
  10. Mietin kans kesällä kun olen noita omia porkkanoita maasta vetänyt että voiskohan nää syödä keittämättä. Vähän maistelin kun kuulin että niistä on tehty pestoa jossain ja tuumasin, että kirpakka maku kaipaa kyllä jotain pyöristämiseen. Pitää ehkä uskaltaa kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten minulla ei ole lainkaan tuollainen kirpakka maku -fiilis. Vaihteleekohan naattien maku muuten lajikkeen mukaan? Täytyykin testailla.

      Kokeile ihmeessä naatteja!

      Poista
  11. aivan totta - eipä tullut mieleen. Yrttipuskan nuupahtaneet jämät hyödynnän kyllä varsineen päivineen yrttiöljyihin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttiöljyt on parhaita!
      Mutta on naatitkin tosi jeeez.

      Poista
  12. Hienosti Hävikkiviikkoon sopiva ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! En hoksannutkaan tuota.

      Poista
  13. Heh mulla tahtoo naatit mennä parempiin suihin (eli lemmikkikaneille), ehkä pitää ens kerralla jemmata sieltä pari omaankin käyttöön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta nehän menee nyt ihan parhaaseen mahdolliseen käyttöön!

      Poista
  14. Täälläkin on jääneet naatit käyttämättä, tosi kiva idea tehdä niistä kastike! ja vielä vinagrainette, oma suosikkini, etenkin jos siinä on runsaasti valkosipulia ;)

    VastaaPoista
  15. Jes, hyviä naattireseptejä ei voi koskaan olla liikaa! Menee ehdottomasti kokeiluun.

    VastaaPoista
  16. Valistin juuri meidän kaupan vihannesmyyjää että naateistakin voi tehdä jotain. Että älkää leikatko niitä pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Naatillisia porkkanoita myydään usein vain alkukesästä ja torilla (minkä osin tietty ymmärtääkin, koska kuljetus, varastointi jne).

      Poista
  17. Oonkin tehnyt usein tänä kesänä harvennusporkkanoiden naateista pestoa, mutta tääkin kuulostaa ihanalta! Pitää kokeilla :)

    VastaaPoista
  18. Vau! Miten tämä idea on mennyt multa aivan ohi?! Voi itku. Ensi kesänä sitten ;D

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails