keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Helppo jauhelihacurry



Intilaiset curryt mielletään usein hitaiksi ruoiksi, joiden valmistumisessa menee tuntikausia. Nopeiden ja helppojen kasviscurrujen – joista lisää myöhemmin  – lisäksi mausteinen curry syntyy jauhelihasta. Jauhelihacurry valmistuu nopeimmillaan puolessa tunnissa, joskin puoli tuntia lisää haudutusta tekee tosin currylle hyvää, kun maut syvenevät. 




Jauhelihacurryn voi tarjota perinteisesti riisin kanssa tai trendikkäästi naanleivän päällä flatbread-tyyliin. Myös lämpimien voileipien täytteenä tai leivistä koottuna piirakkana mausteinen jauheliha on ihanaa.

Me olemme tehneet tätä muutamaan otteeseen pienen paikallisen lammastilan jauhelihasta, ja karitsan tai lampaan jauhelihasta tehtynä curry onkin mielestäni parasta. Mutta saman mausteet toimivat hyvän muidenkin jauhelihojen ja todennäköisesti myös Härkiksen kanssa. Kaikki kokeilemani mausteiset jauheliharuoat ovat kääntyneet iisisti kasvisversioiksi Härkiksellä. Esimerkiksi Härkis-tacot ovat aivan todella hyviä.




Jos ajattelit tarjota jauhelihacurrya naanleipien kaverina, suosittelen tekemään ne ilman uunia. Tässä reseptini: Naanleivät pannulla.

 

 

 

 

Resepti

 

 

 

Intilainen jauhelihacurry

4–6 annosta


500 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
6 vihreän kardemumman kotaa
1–2 tl jauhettua kurkumaa
1–2 tl garam masala -mausteseosta
tuoretta chiliä tai chilitahnaa maun mukaan
(1–2 tl sarviapilan lehtiä)
1 dl tomaattipyrettä
1 dl vettä
noin 1 tl suolaa
1–2 tl sokeria tai hunajaa
hieman sitruunamehua
nippu tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)
sitruunalohkoja tarjoiluun


Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää mausteet ja kuullota vielä muutama minuutti, jotta mausteet aukeavat. Lisää tomaattipyre ja sekoita.

Nosta lämpöä. Laita pannulle jauheliha ja kypsennä se samalla lihaa paistinlastalla murustaen. Lisää vesi ja suola sekä hieman sokeria. Hauduta matalalla lämmöllä vähintään vartti, mielellään kolme varttia. Viimeistele sitruunamehulla ja tuoreella korianterilla.

Tarjoa jauhelihacurry riisin tai naanleipien kanssa. Jos haluat tarjota curryn flatbread-tyylisesti, tarjoa lisänä esimerkiksi salaattia ja/tai ituja, kasviksia, jogurttia, tuoreita yrttejä (korianteri tai lehtipersija) sekä cashewpähkinöitä.

_____





35 kommenttia :

  1. Oooo! Currya tulee tehtyä liian harvoin kun etenkään arkena ei ole muka aikaa. Tää on varmasti ihan täydellinen ruoka lokakuun kylmyyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän on aikaa arkenakin. Ja kun tekee reilun satsin, riittää seuraavillekin päiville. Tämä vaan paranee tekeytyessään.

      Poista
  2. Ooooo, täältäkin! Näyttää ihan todella todella hyvältä. Ja mulla onkin muuten ihan hirveä nälkä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nälkä, mikä ihana tekosyy :D

      Poista
  3. Intialaista!! Ihanaa, tätä pitää kokeilla. Ja tuo naan-leipä siihen kylkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just noin! Kuulostaa suunnitelmalta!

      Poista
  4. voi lääääh! Intialainen on meiän ihan suosikkisuosikkilemppari syksyn ja talven ruokaa ja sitä tuleekin tehtyä ainakin kerran viikossa. Näyttää niin kutsuvalta, ja myös nuo naan-leivät. Niihin vasta olenkin heikkona. Nyt poistun täältä ennenkuin kuola alkaa valua ;). hihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan myöskin intialaista ruokaa. Ja kotitekoiset naan-leivät, uuuuuh :)

      Poista
  5. Tämä menee testiin, näyttää juuri oikealta ruoalta kylmään syksyyn :)

    VastaaPoista
  6. Nam,nam... meillä ei ole viime aikoina käytetty jauhelihaa muuten kuin karitsanjauhelihapulliin... tällä saisi ehkä vaihtelua. Näyttää herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, suosittelen kyllä kokeilemaan, jos karitsan jauheliha on muutenkin käytössä.

      Poista
  7. Intialainen ruoka on niiiin hyvää ja naan-leipä, nam!

    VastaaPoista
  8. Aika hauska idea tuo flatbread-tyyppinen tarjoilu riisin sijaan, hienon näköinen annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Lotta!
      Flatbread-tyyppinen annos oli loistava. Riisiä ei kyllä kaivannut lainkaan.

      Poista
  9. Usein on curryruokia tullut tehtyä, mutta ei muuten koskaan jauhelihasta. Hyvä vinkki minulle, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii pikaiseen ruoanlaittoon erinomaisesti!
      Luulen, että teidänkin sakki sellaista välillä kaipaa.

      Poista
  10. Näyttää ja kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
  11. Karitsan jauhelihalla tämä on varmaan huippuhyvää. Syksyllä kaipaa tällaisia mausteisia ruokia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan muutaman kerran ostettu Rekosta paikallisen tuottajan karitsan jauhelihaa ja se on ihan mieletöntä (ja varmaan ihan mielettömän elitististä, jos on Hesaria uskominen, vaikka ei sen kalliimpaa olekaan).

      Syksy+mausteet=wuhuu!

      Poista
  12. Intialaisilla mausteilla ei voi tulla kuin hyvää ja sopii hyvin syksyyn! Hyvän kuuloinen ohje!

    VastaaPoista
  13. Tämä kuullostaa todella herkulta! Nam!
    ...mutta onkohan sulle eksynyt tuonne pieni virhe? Vihreät inkiväärikodat = vihreitä kardemummankotia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Juulia! Aloin vastaamaan kommentteihin hänniltä ja Jenni oli huomannut saman. Inkiväärikodat olisikin mielenkiintoisia tuttavuuksia. Erityisesti vihreinä :)

      Poista
  14. Muuten hyvä ja kuvat kauniita, mutta ei lammasta !! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta bää!
      Toimii tämä muillakin lihoilla.

      Poista
  15. Loistoidea toi curryn tarjoaminen naanleivän päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta nyt otat Mari itteäs niskasta kiinni. Mä teen sulle lammasta, jos joskus oon kokkauvuorossa. (ehkä kauhein kutsu syömään ikinä, jos toinen EI HALUA lammasta) But I mean it!

      Poista
  16. Hetkinen, mikäs se tuollainen vihreä inkiväärikota on? Herkullisen kuuloinen resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. INKIVÄÄRIKOTA! Voi jessus. Kiitos, Jenni!

      Poista
  17. Ihanaa. 2 suosikkia samalla. Naan ja curry!

    VastaaPoista
  18. Niin kaunis annos. Koskahan mä uskallan alkaa naanleivän tekoon...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails