lauantai 26. marraskuuta 2016

Leipäjuusto-sipuligalette



Galette on huolettoman leipurin unelma – mitä rustiikkisempi sitä parempi. Lempeä leipäjuusto ja hieman jouluisia makuja saanut makeansuolainen sipuli ovat galetelle erinomainen ja toisiaan kunnioittava täytepari.

Leipäjuusto, joka on minulle aina vaan nirskunnarskunjuustoa, tunnetaan tietenkin koko Suomessa. Leipäjuusto – tai juustoleipä kuten osa juustohiiristä sitä kutsuu – on vahvasti osa suomalaista makuperintöä.  Pohjoisessa perintö elää vahvimmin sekä arjessa että juhlassa. Monessa pohjoisen maakunnassa taida olla kemuja, joissa juustoa ei olisi tarjolla. Arkenakin juustokahvit on käsite, vähän vastaava kuin pullakahvit. Joku murustelee juuston kahvin sekaan, joku dippaa juustoa kuumassa kahvissa ja joku narskuttelee juuston juustona kahvin kanssa.




Leipäjuusto sopii myös hämmentävän moneen menoon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Pääsin testaamaan keväällä juustojen toimivuutta mitä moninaisimmissa resepteissä ja ihan aidosti yllätyin, miten hyvin juusto toimii sekä makeassa että suolaisessa reseptiikassa.

Yksi vahva leipäjuustojen valmistaja, Vaalan juustola, uudisti ja raikasti vastikään visuaalista ilmettään, ja minut kutsuttiin mukaan projektiin laittamaan ruokaa ja stailaamaan kuvia. Muokkasin ja viimeistelin myös kuvaamiemme ruokien reseptit. Kuvauksesta vastasi häikäisevä Studio Timo Heikkala. Huh, kun oli lystiä!

Nyt syksyllä avatuilta, uudistuneilta Vaalan juustolan nettisivuilta löydät taatusti tutun oloisia kuvia, ja reseptipankista löytyy vaikka kuinka paljon vinkkejä ja inspiraatiota leipäjuusto-kokkailuihin. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette tulee reseptipankkiin. Reseptipankista suosittelen aivan erityisesti kokeilemaan leipäjuustoa intialaisessa kastikkeessa sekä todella hyvin adventtiaikaan sopivaa leipäjuusto-poropiirakkaa. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette sopii kuin nakutettu pimeisiin iltoihin glögin tai teen pariksi.






Resepti

Leipäjuusto-sipuligalette

8–10 annosta


taikina
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g voita
3 rkl maitorahkaa
2–3 rkl vettä

täyte
500 g sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä tai voita
2 rkl punaviinietikkaa tai sherryetikkaa
1 pieni kanelitanko
1 tähtianis
suolaa
(tilkka sokeria tai hunajaa)


Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää maitorahka ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun, ja laita se tekeytymään jääkaappiin noin tunniksi.

Kuori ja siivuta ohuelti sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy tai voi pannulla ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää pannulle etikka ja mausteet. Anna hautua pienellä lämmöllä välillä sekoittaen noin 45 minuuttia, tarvittaessa pidempäänkin. Sipuli karamellisoituu matalassa lämmössä pehmeän makeaksi. Poista kanelitanko ja tähtianis. Mausta suolalla ja säädä tarvittaessa hapon ja makeuden tasapainoa. 

Kuutioi leipäjuusto. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta).

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla tai suoraan leivinpaperin päällä noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. Kaada karamellisoitu sipuli taikinalevyn päälle. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa. Laita leipäjuustokuutiot sipulin päälle, painele juustoja hieman, jotta ne uppoavat osin sipulin sekaan.

Paista noin 20–30 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin. 

_____



33 kommenttia :

  1. Kiitos reseptivinkeistä! Kävin heti kurkkaamassa. Leipäjuusto näyttää sopivan yllättävän moneen juttuun - enpä ollut aikaisemmin tätä huomannut. Galette on yksi suosikeistani, juuri siksi, että ei ole niin justiinsa. Joka kerralla tulee vähän erinäköinen lopputulos. Mahtava myös siksi, että varioinnin mahdollisuudet ovat loputtomat. Tämä galette kuulostaa ihanalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla!
      Tein keväällä tietysti paljon reseptitestailuita ja se on kyllä totta, että leipäjuusto sopii tosi monenlaiseen ruokaan.

      Tämä galette oli ihanaa!

      Poista
  2. Kiva kun galettet ovat alkaneet Suomessakin yleistyä. Se on jotenkin kiva vaihtoehto perinteiselle piirakalle. Ja leipäjuusto tuo hauskan lisän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään galeteista tosi paljon. Helppoa puuhaa!

      Poista
  3. No ihanalta näyttää! Leipäjuusto on niin herkkua! Ja siitä on moneksi. Suolaisiin, makeisiin, kaikkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta! Ja siltäänkin leipäjuusto on hyvää.

      Poista
  4. Ihanat kuvat, jälleen, Hannele :) narinajuusto on itselle lapsuuden herkku. Pohjanmaan mummulassa sitä on edelleen aina jääkaapissa. Itse ostan sitä kerran kahdessa vuodessa :D täytyisi kyllä ostaa useammin ja kokeilla syödä muutenkin kuin sellaisenaan tai lakkahillon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieheni mummolassa leipäjuusto upotetaan aina kahvikuppiin lämpenemään hetkeksi ennen syöntiä. Herkkua!

      Poista
    2. Kiitos, Anne <3
      Pohjanmaalta pohjoiseen leipäjuusto on kyllä todella yleinen herkku. Meillä sitä on aika usein. Useimmiten se päätyy esim. intialaistyyppiseen ruokaan tai sitten se syödään salaatissa tai siltään. Nam!

      Alisa, noin juuri tekee miehen äidin koko suku. Juustokahvit on käsite. Minä en ole vielä moiselle lämmennyt :)

      Poista
  5. Ah, leipäjuusto! Siitä on vaikka mihin. Ainakin ennen ei ollut juhlaa jollei pöydästä löytynyt leipäjuustoa, ja lakkahilloa. Tämä on ihanan kuuloinen resepti. Nuo mausteet tuossa, wau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mausteet toivat kyllä todella herkun lisän!

      Poista
  6. Voi kun hauska projekti! Ja miten ihanan näköinen galette!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Projekti oli ihan mielettömän lysti. Ei ihan kamalasti tarttenut miettiä lähdenkö mukaan.

      Poista
  7. Leipäjuusto on monimuotoinen herkku, mukava lukea siitä innovatiivisia respetejä.

    VastaaPoista
  8. Galetteja on tänä syksynä näkynyt erityisen paljon, ja tämä on mielenkiintoinen lisä tarjontaan. Leipäjuusto on sellainen asia, johon en ole koskaan osannut innostua, mutta eihän sitä tiedä vaikka tämä resepti muuttaisi käsitykseni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipäjuusto, niinku aika moni juusto, jakaa kyllä mielipiteitä!

      Poista
  9. Galette <3 Leipäjuustoa täytyykin joskus kokeilla, maistuu varmasti.

    VastaaPoista
  10. Galette on niin ihana valmistaa. Saa olla persoonallinen, rustiikkinen ja kaikkea siltä väliltä. Juuri se tekee siitä niin kauniin ja maku kruunaa koko komeuden :) Kiva idea käyttää leipäjuustoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just niin. Mitä epätäydellisempi, sitä täydellisempi. Sopii hyvin mulle.

      Poista
  11. Galettet on niin hyviä ja simppeleitä valmistaa. Mä niin tykkään!

    VastaaPoista
  12. Galette on aina niin näppärä :) ja siiiis läääääh näitä kuvia <3 ihan täydellisiä ja miten kaunis karamellisoitunut ruskea pinta onkin noissa narskujuustopalasissa :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Saara!
      Leipäjuustoon tulee kyllä uunissa tositosi kaunis paahteinen pinta.

      Poista
  13. Leipäjuusto kuuluu perheemme naisten suosikkeihin, mutta pitäisi varmaan kokeilla sitä myös sinun tyyliisi. Näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  14. toi nirskunnarskun onkin hyvä kuvaus... ja epäilemättä se syy, miksi se ei itselleni ei ole uponnut k o s k a a n :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, ja minä taas tykkään leipäjuustosta juuri nirskunnarskun vuoksi :)

      Poista
  15. Todella kauniit kuvat ja houkutteleva resepti!

    VastaaPoista
  16. Galetet ovat jotenkin tosi armollinen piirakkamuoto. Tehtiin töissä joskus lasten kanssa henkilökohtaiset pikkugaletet. Hauskoja nekin.

    VastaaPoista
  17. Kiva resepti! Lapsena äiti ohjeisti laittamaan leipäjuustokuutioita kahviin, sitten ne vasta narskuivatkin! Hyvä leipäjuusto narskuu mielestäni vähemmän ja on melkeinpä parhaimmillaan lämpimänä, vähän sulaneena. Kiva resepti!

    VastaaPoista
  18. Rakastan leipäjuustoa! Päädyn aina ostamaan sitä jos erehdyn menemään ruokakauppaan nälkäisenä :) Varmasti ollut hauska projekti!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails