tiistai 8. marraskuuta 2016

Tikka masala kikherneistä – nopea arkiruoka puolessa tunnissa



Kuiva-ainekaappi on arjen pelastaja. Se kääntää päivän ruokakurssin myötätuuleen erityisesti silloin, kun kukaan ei ole käynyt kaupassa tai suunnitellut lainkaan ruoanlaittoa. Meillä kaapissa on aina säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa, kikherneitä ja mustapapuja, kookosmaitoa sekä linssejä. Kun pataan kaataa edes osan edellämainituista sekä kourallisen mausteita, on arkiruoka jo voiton puolella.

Tikka masala -kastike syntyi juuri näin, helposti ja puolessa tunnissa. Lisäkkeeksi keitin riisiä, päälle laitoin nipun korianteria ja kourallisen cashewpähkinöitä, joilla ruoasta saa jo liki salonkikelpoisen.




Tikka masala on siitä mainio kastike, että sen sekaan voi laittaa mitä vain proteiinipitoista. Suosikkejani ovat kikherneet – ehkä koska niitä on aina kaapissa. Myös broileri tai esimerkiksi härkis sopivat mausteisen kastikkeen sekaan loistavasti. Riisin sijasta, tai lisäksi, tikka masalan kanssa maistuu naanleipä.

Mausteita kannattaa tikka masalaan laittaa reilusti. Se on hyvä huomioida, että mausteita tarvitsee hieman vähemmän, jos ruokaa ehtii haudutella pidempään, tai jos sen syö vasta seuraavana päivänä. Mausteet tekeytyvät ja avautuvat ajan kanssa. Usein lataan pikaversioon mausteita ihan tuhdisti, ja laitan seuraavana päivänä sekaan hieman makuja pyöristävää jogurttia, jos mausteisuus – ei pelkästään tulisuus – on ylilyövää.

Viime syksynä tein liki samoista kuiva-ainekaapin aarteista tomaattista kikherne-kookoskeittoa. 
Vuodessa kaapin sisältö ei ole kovin paljoa muuttunut. Mitä muuten sinun kuivakaapistasi löytyy?
 




Resepti




Tikka masala kikherneistä

neljä annosta


1 iso sipuli
2–4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1–2 tl garam masala -mausteseosta
1–2 tl savupaprikaa (makea)
1 tl kurkumaa
1 tl jauhettua inkivääriä (tai pala tuoretta inkivääriä)
1 tl jauhettua korianteria
300–400 g kikherneitä (säilyke)
400 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
2 tl sokeria tai hunajaa
noin 2 dl kookoskermaa 
noin 1tl suolaa 
(hieman sitruunamehua)

lisäksi
tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)
cashewpähkinöitä
keitettyä riisiä tai naanleipää


Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä öljyssä viitisen minuuttia. Lisää mausteet ja anna niiden lämmetä, jotta ne hieman aukenevat. Voit laittaa aluksi mausteita maltillisemmin ja lisätä tarvittaessa myöhemmin.

Lisää valutetut kikherneet sekä tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkki desillä vettä ja kippaa vesi kastikkeen joukkoon. Anna hautua vähintään 15 minuuttia, mielellään pidempäänkin. Pidempään haudutettaessa kikherneet hieman pehmenevät ja imevät makuja itseensä.

Lisää sokeri, kookoskerma ja suola. Hauduta vielä viitisen minuuttia. Viimeistele tarvittaessa sitruunamehulla. Voit tarjota sitruunalohkot myös pöytämausteen tapaan. Maista ja säädä kastikkeen makua tarvittaessa. Tuore korianteri sekä cashewpähkinät sopivat loistavasti kastikkeen päälle.

Tarjoa lisäkkeenä riisiä tai naanleipää.

_____





8 kommenttia :

  1. Oiva ohje tikka masalaan. Näyttää todella hyvälle! Ja täydellinen ateria tällaisiin kylmiin talvipäiviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sofia!
      Mausteisuus sopii kyllä juuri tällaiseen syystalveen aivan erinomaisesti.

      Poista
  2. Voi että, ny tätä pitää kyllä testata, nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Helpolla hyvää on aina testaamisen arvoinen ratkaisu.

      Poista
  3. Nämä kuvat ja resepti saa todellakin veden kielelle! Intialainen on vaan niin hyvää :)) Ihana tuo kaulahuivi kuvissa tuomassa lisälämpöä. Toistaiseksi en oo ite jotenkin osannut ottaa vaan intialaisesta tarpeeksi hyviä kuvia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara! Tällaisen koiranoksennuksen näköisen ruoat on kyllä melko mielenkiintoisia kuvattavia :D Riittävä kasa yrttejä vie huomiota muualle – se on minun taktiikka.

      ps. Kaulahuivi on pellavapyyhe :) Minun luottoväline sekä kuvauksessa että keittiössä (ja kylppärissä).

      Poista
  4. Just puhuttiin B:n kanssa, että jonkinlaista currya voisi tehdä tällä viikolla. Tällaiset kelit vaan vaatii jotain mausteista ja tuhtia. Resepti kuulostaa ihan loistavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just niin, mausteita tämä aika kaipaa!

      Kiitos, Tiina.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails