sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Glögi-vadelmajuustokakku




JOULUKALENTERIN NELJÄS LUUKKU




Häivähdys joulun sävykkäitä makuja, reilusti raikkautta sekä roppakaupalla näyttävyyttä. Joulunajan hurmaavin kakku on tässä. Glögi-vadelmajuustokakku on saanut inspiraationsa kesäisestä mansikka-kuohuviinikakusta, joka on sapattivapaitaan viettävän pörhelön, Eleanora von Smörin, luomus.




Vaihdoin mansikat vadelmiin ja mansikkaisen kuohuviinin jouluiseen glögikuohuviiniin, Glöetiin. Lisäsin myös hieman kanelia ja tähtianista, joulun lempimausteitani, sillä vaikka glögikuoharissa on selvästi joulun makuja, kaipasi kakku mielestäni niitä vielä lisää. Kakusta tuli ihana. Sellainen raikas mutta jouluinen, täyteläinen mutta silti sopiva päättämään minkä tahansa joulunajan juhla- tai kahvihetken.

Glögi-vadelmajuustokakku on hyvä tehdä jääkaappiin edellisenä päivänä, jotta se ehtii hyytyä rauhassa. Tosin edelliselle päivälle ajoittuvat puuhathan vain helpottavat seuraavan päivän hommia. Ehkä siksi tykkäänkin juuri tällaisista kakuista – usein hääräämistä riittää juhla- tai kahvittelupäivälle muutenkin. Kakku on myös helppo kuljettaa vuoassaan vaikka kyläpaikkaan.







Resepti





Glögi-vadelmajuustokakku

kymmenelle


pohja
150 g piparkakkuja tai bastogne-keksejä (tai digestive-keksejä maustettuna ripauksella kanelia)
75 g voita


täyte
2 dl paseerattua vadelmapyrettä (noin 5 dl vadelmia)
1 dl Glöet-kuohuviiniä
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 – 2 dl tomusokeria
6 liivatelehteä
3/4 dl Glöet-kuohuviiniä
1 pieni kanelitanko
1 tähtianis

kiille 
3 liivatelehteä
1/2 dl laimentamatonta mustikka- tai mansikkamehua tai mehuglögiä
3/4 dl Glöet-kuohuviiniä 

koristeluun
marjoja
tähtianiksia


Murskaa pohjaan tulevat keksit tehosekoittimessa tai muovipussissa kaulimella painellen. Sulata voi. Sekoita ja painele irtopohjavuoan pohjalla (voit pingottaa pohjan ja reunan väliin leivinpaperin, jotta kakun siirtäminen tarjoilualustalle on helpompaa.

Sekoita vadelmapyreen joukkoon kuohuviini. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita siihen huolellisesti tuorejuusto sekä tomusokeri. Lisää kermaseokseen myös vadelma-kuohuviiniseos.

Liota liivatelehtiä kulhossa kylmässä vedessä vähintään viisi minuuttia. Laita kattilaan 3/4 dl kuohuviiniä sekä kanelitanko ja tähtianis. Kiehuta muutama minuutti, jotta mausteista irtoaa makua ja samalla kuohuviini keittyy hieman kasaan. Poista mausteet, säilytä ne, sillä tarvitset niitä kiilteen valmistuksessa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita kuumaan liemeen.

Kaada liivateliemi samalla koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle. Peitä kakku ja laita jääkaappiin 2–3 tunniksi.

Liota kiilteen liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään viisi minuuttia. Mittaa kattilaan mehu ja kuohuviini. Laita myös mausteet kattilaan. Kiehuta muutama minuutti, jotta mausteista irtoaa makua ja liemi keittyy samalla hieman kasaan. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita liivatteet nesteen joukkoon. 

Sekoittele kiillelientä, jotta se hieman jäähtyy. Kaada kiille varovasti kakun päälle ja laita kakku vielä jääkaappiin vähintään 2 tunniksi.

Koristele kakku marjoilla ja esimerkiksi tähtianiksilla.

_____





8 kommenttia :

  1. Oi että, mikä ihanuus! Jäin jo sen Instagram sneak peakin jälkeen odottelemaan, mitä kakku pitää sisällään.

    VastaaPoista
  2. Kivoja luukkuja täällä joukukalenterissasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mahtavaa, että tykkään!

      Poista
  3. Kiva aistia Eleanoora-pörhelö mukana tässä kakussa :D Glögijuustokakut ovat aina miin ihania ja kuohuvainen taitaa tuoda siihen vain lisää ihanuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pörhelöinen kulkee mukanani usein. I laaaav her!

      Poista
  4. Apua, kohtasin tämän ihanuuden sattumalta instagramissa ja totesin että nyt löytyi kakku itsenäisyyspäivälle! Mutta.. asun Ruotsissa, ja tätä Glöetiä ei Systembolagetista saa. Joten, onnistuisikohan ihan sillä, että raa'asti heittäisi lörän glögitiivistettä normiskumpan sekaan, vai kuinka glögimäinen Glöetin maku oikeastaan on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että törmäsit kakkuun IG:ssa!
      Uskon, että se onnistuu hyvin silläkin tapaa. Glöet on itseasiassa yllättävän mausteinen, mutta hieman glögitiivistettä ja skumppaa päälle, tulee varmasti kakkuhommissa oikein hyvä lopputulos.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails