lauantai 18. maaliskuuta 2017

Harira – marokkolainen jauhelihakeitto



Jauhelihakeitto, tuo tuttu arkiklassikko, matkaa Marokkoon ja saa tuhteja makuja kourallisesta mausteita. Resepti on bongaus vastikään ilmestyneestä ruokakirjasta, Andalusian auringossa – kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin, joka on Ariela Säkkisen esikoisteos.


Ariela on tuttu Andalusian auringossa -blogista, joka on hersyvä ja hyväntuulinen tapaus kuten kirjoittajansakin. Blogin reseptiikka osuu usein makuhermooni, ja samaa linjaa jatkaa kulinaristimatkaajan kirjakin. Kirja on upea pakkaus valloittavia makuja Andalusiasta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä, seuduilta, joissa kirjailija on asunut ja reissannut. Kokkipottilan somessa, Instagramissa ja Facebookissa, on muuten arvonta, jossa voit voittaa kirjan itsellesi.


OSALLISTU KIRJA-ARVONTAAN INSTAGRAMISSA TAI FACEBOOKISSA


Harira eli marokkolainen jauhelihakeitto (kirjassa nimellä marokkolainen lammas-papukeitto, s. 111) on täyteläinen sekä maultaan että ruokaisuudeltaan. Tämän keiton jälkeen ei ole nälkä, sillä jauhelihan lisäksi sopassa on linssejä sekä kirjan reseptin mukaan tehtynä myös kikherneitä. Minä jätin kikherneet pois, sillä joku oli hummushimoissaan syönyt taas tyhjäksi koko varaston. Soppa toimi loistavasti ilman kikherneitäkin, mutta linssejä en jättäisi keitosta pois, sillä ne antavat liemeen hyvää tekstuuria. Tein keitosta puolikkaan annoksen, joka riittää mainiosti neljälle, jopa kuudelle syöjälle.


Keiton pohja on niin maukas, että se on mielestäni helposti muokattavissa myös kasvisversioksi. Kun kikherneet laittaa keittoon ja jauhelihan jättää pois, on kahdella kasvisproteiinilla ryyditetty keitto valmis. Tietysti koko kolmikolla, jauheliha, linssit ja kikherneet, keitto on varmasti autenttisimmillaan. Sellaista sielun syvimpiäkin sopukoita lämmittävää soppaa, kuten hariraa kirjassa kuvataan.








Resepti





Marokkolainen jauhelihakeitto eli harira

4–6 annosta


1 1/2 dl punaisia linssejä
1 rkl öljyä
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 paksu tai 2 ohutta sellerinvartta
1 keskikokoinen porkkana
1/2 ruukkua lehtipersiljaa ja/tai korianteria hienonnettuna varsineen
1 rkl säilöttyä sitruunaa
1/2–1 punainen chili (tai hieman chilitahnaa)
vajaa 1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
3/4 tl kurkumaa
3/4 tl jeeraa eli juustokuminaa
3/4 tl korianterijauhetta
3/4 tl kanelia
200–250 g lampaan jauhelihaa (myös nauta käy hyvin)
2–3 rkl tomaattipyrettä
2 tl harissatahnaa
1 litra liha- tai kasvislientä
400 g (1 prk) tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
1–2 tl hunajaa tai sokeria
suolaa
(pieni prk säilykekikherneitä valutettuna)

lisäksi
persiljaa ja/tai korianteria
sitruunalohkoja


Liota linssejä kylmässä vedessä sen aikaa, kun pilkot vihannekset. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna sellerinvarret ja raasta kuorittu porkkana.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia keskilämmöllä 5–10 minuuttia. Lisää kattilaan yrtit, chili ja mausteet ja kuullota vielä muutama minuutti. 

Nosta lämpöä ja lisää jauheliha. Ruskista. Laita kattilaan valitetut linssit sekä tomaattipyre, harissa, tomaattimurska ja liha- tai kasvisliemi. Sekoita. Huuhtele ja hienonna säilötty sitruuna ja lisää se keittoon ja anna hautua kannen alla noin tunti.

Mausta suolalla. Voit pyöristää makua pienellä määrällä hunajaa tai sokeria. Tarjoa keitto tuoreiden yrttien ja sitruunalohkojen kanssa. Keitto on erinomaista myös seuraavana päivänä lämmitettynä.

_____



Kirja on saatu kustantajalta (WSOY). 
Kustanja vastaa myös arvonnan kirjapalkinnosta.




 

16 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Sekä keitto että kirja ovat hurmaavia!

      Poista
  2. Ihan kuin mulle tehty ohje, sillä kaikki tarpeet löytyy ilman kaupassa käyntiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuolla taktiikalla resepti minullakin valikoitui kokeiluun :)

      Poista
  3. Hauska sattuma, olin juurikin pari viikkoa sitten Marokossa! :) Siellä tosin törmäsin hariraan vain kasvisversiona (mikä kyllä itselleni sopi mainiosti), tämäkin resepti varmaan toimisi ihan hyvin vaikka jättäisi jauhelihan pois..(?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatusti toimii ilman jauhelihaakin!
      Marokkoon(kin) olis kiva matkata.

      Poista
  4. Kirja on ihan mahtava ja niin varmasti tuo keittokin. :)

    VastaaPoista
  5. Mulla sama kirja käsittelyssä, kun vain pystyis resepteistä päättään mitä tekis. Paljon uutta mulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavan reseptin olit bongannut! Ja paljon uutta mulle!

      Poista
  6. Mun tarvitsi vain nähdä eka kuva ja arvasin että kyseessä on Arielan kirja! :) Uskon että mullakin menee vielä testiin useampi kirjan resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on kyllä tosi monta houkuttavaa reseptiä. Hiirenkorvia on aika monta :)

      Poista
  7. Kaneli on niin loistava lisä moniin ruokiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta. Se nostaa usein ruoan ihan uudelle tasolle.

      Poista
  8. Ihanan kuuloinen keitto ja minua alkoi jo kutkuttamaan tuo lammas-papukeitto. Sopisi meidän pääsiäispöytään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäisen aikaan tämä keitto olisi tosi passeli! Ulkoilun jälkeen keittoa naamaan ja takaisin pihalle. Parasta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails