torstai 11. toukokuuta 2017

Thaimaalaiset papukakut & avokado-kookosdippi





Rapukakut on out, papukakut on in!

Valloittavat thaimaalaiset pikkusyötävät tehdään perinteisesti kalasta tai ravuista. Vegeversio näistä ehkä maailman ihanimmista, rapeakuorisista herkuista tehdään pavuista. Rakenne ja maku ovat hämmentävän samanlaisia kuin esikuvallaan, mehevät papukakut ovat thaimaalaisen makumaailman tiivistymä. Resepti on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fine Foodsin kanssa.





Muistan elävästi kun söin ensimmäistä kertaa rapukakkuja. Olen ehkä kertonut tarinan ennenkin, mutta sellaisia ne tropiikin tapahtumat ovat, palaavat hehkuvina mieleen tuon tuosta (erityisesti tällaisena lumikuorrutteisena toukokuun aamuna). Päristelimme mopolla kuumassa yössä ja kirjaimellisesti eksyimme rentoon paikallisten täyttämään ravintolaan, jossa soitti hieman epävireisesti länsimaisia covereita vetelevä trio erektus thaistail. 

Musiikki oli ehkä epävireistä, mutta rapukakut soittivat nuotilleen. Luultavasti makumuistoon sekoittuu hieman lomamoodia ja auringon kuumottamia ajatuksia, sitä ei käy kieltäminen, mutta ainahan tunnelma on osa ruokaa. Harvoin parhaat makumuistot syntyvät yksin syötyjen aterioiden ääressä. Avokado-kookosdipin kanssa tarjoiltavat papukakutkin ovat parhaimmilleen hyvässä seurassa syötynä.

Onneksi makumuistoja voi nykyisin toistaa myös kotioloissa. Fine Foods tuo maahan maailman maut, ne, joilla rapu- tai papukakut onnistuvat ilman matkustamista. Koko tyrmäävän ihanaan tuotekirjoon kannattaa tutustua yrityksen sivuilla.








Resepti




Papukakut ja avokado-kookosdippi

2–4 annosta

papukakut
1 prk (noin 200 g) kikherneitä tai valkoisia papuja
1 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl Sriracha-chilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
pieni salottisipuli
2 kaffirlimetin lehteä
noin 1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

lisäksi
1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 1/2 dl pankojauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

dippi
1 kypsä avokado
1 prk (165 ml) kookoskermaa
yhden limetin mehu
1 tl Sriracha-chilikastiketta
1 valkosipulinkynsi
suolaa


Huuhtele ja valuta pavut. Kuori valkosipuli, inkivääri ja sipuli ja hienonna ne. Lisää tehosekoittimeen kaikki ainekset. Aja taikina sekaisin. Se saa jäädä rakenteeltaan hieman rouheaksi.

Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja vatkaa haarukalla sen rakenne rikki. Laita kolmannelle lautaselle pankojauhoja. Muotoile taikinasta 10–12 litteää kakkua. Pyörittele kakut vehnäjauhossa, kananmunassa ja pankojauhossa. Kaada paistinpannulle öljyä siten, että pohja peittyy. Paista keskilämmöllä pari minuuttia molemmin puolin eli kunnes paistopinta on rapea ja kullankeltainen.

Laita tehosekoittimeen kaikki dipin ainekset. Aja tasaiseksi, maista ja säädä hapon ja suolan tasapaino sopivaksi. Tarjoa dippi papukakkujen kanssa.

Vinkki! Papukakku-reseptissä on käytetty soijakastiketta, koska halusin tehdä papukakut täysin vegenä. Soijan sijasta voi käyttää kalakastiketta, jos se ruokavalioosi sopii.

_____



12 kommenttia :

  1. Ihana resepti, oot nero! Avokado-kookosdippi menee myös kokeiluun, se passaa varmasti niin monelle pöperölle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos <3
      Resepti on kyllä toimiva, testasin sen monta kertaa. Ja avokadodippi sopii moneen junaan. Se on tietty parhaimmillaan, kun se saa vähän tekeytyä.

      Poista
  2. Niin herkullisen näköisiä! laitan todo-listalle, nämä voisivat maistua myös perheen pienimmälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne! Uskon, että pieni ihminenkin tykkää kakuista. Maut on tietysti vahvat ja suolaa on soijan/kalakastikkeen vuoksi aika reilusti, mutta jos pieni tykkää mauista, tykkään hän varmasti näistäkin :)

      Poista
  3. Ihana resepti, mutta mietin, että milläköhän kananmunan vois korvata, jotta resepti ois oikeasti ihan täysin vege? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, jennihar! Tämä on hyvä tarkennus, kiitos, kun kysyit. Kananmunan voi korvata esim. kasvipohjaisella jogurtilla tai kermalla.

      Poista
  4. Oi, näyttävät ja kuulostavat herkuilta! Ja dippiä pitää kokeilla mahdollisimman pian! Nams.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Nämä oli kyllä ihania :)

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköiset,nam nam:) Rakastan thaimaalaisia makuja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael!
      Thaimaalaiset maut ovat minunkin mieleen. Se perusmakujen loistava kombinaatio on vertaansa vailla.

      Poista
  6. Tuo dippi näyttää niin samettisen pehmeältä. Varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dippi on samettista, se on totta! Ja se on ihanan raikasta, vaikka kookos ja avokado ovatkin lempeitä makuja.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails