maanantai 30. tammikuuta 2017

Teriyakilla maustettu nyhtökaurasalaatti



En ehtinyt ensimmäiseen enkä toiseenkaan nyhtökaurahuuman aaltoon. Viime vuoden hypetetyin tuote pääsi pannulleni vasta nyt, kun suurimmat aallot ovat jo laantuneet. Niin tyypillistä, olen aina vähän jäljessä kaikkein kuumimmista trendeistä.

Mietin pitkään, mitä nyhtökaurasta tekisin. Tiesin kaipaavani siihen tuhdisti makua; pelkkänä proteiininlähteenä nyhtökaura ei minua kiinnostanut. Päädyin lainaamaan reseptiä Viimeistä murua myöten -blogista, jossa reseptivelho Saara teki alkuvuodesta banh mi -tortilloja teriyakilla maustetulla nyhtökauralla. Osui ja upposi. Tahmainen teriyakikastike toi nyhtökauralle kaipaamaani vahvaa makumaailmaa. Patongin ja tortillan välissä mausteinen nyhtökaura toimii varmasti, sillä se oli erinomaista salaatissakin. Pikapikkelöidyt porkkanat ovat must-lisäke, älä siis oikaise siinä kohdassa. Makea teriyakikastike kaipaa rinnalle hapokkuutta ja raikkautta.







Resepti

 

 

 

 

Teriyakilla maustettu nyhtökaurasalaatti

2–4 annosta


nyhtökaura 
1 pkt (250 g) maustamatonta nyhtökauraa
tilkka öljyä
1/2 dl vettä
3/4 dl sokeria
3 rkl miriniä
1 dl soijakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi 

pikkelöity porkkana
2 porkkanaa
1/2 dl riisietikkaa
1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa

lisäksi
salaattia 
avokadoa 
kurkkua
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
limetinlohkoja


Valmista ensin pikkelöidyt porkkanat. Suikaloi kuoritut porkkanat tai leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Mittaa kattilaan etikka, vesi, sokeri ja suola. Kiehauta, jotta sokeri ja suola liukenee nesteeseen. Kaada liemi porkkanasuikaleiden päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia.

Kuori ja hienonna pala inkivääriä ja valkosipulinkynsi. Mittaa marinadin ainekset kattilaan, anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia eli kunnes kastike paksunee hieman. Kuumenna öljy pannulla, lisää nyhtökaura ja kuumenna. Kaada joukkoon puolet tai 2/3 osaa kastikkeesta ja sekoita kunnes nyhtis ja kastike ovat ihanan tahmaisia. Maista ja lisää tarvittaessa kastiketta. 

Kokoa salaatti. Kastikkeeksi sopii limetin mehun lisäksi porkkanoiden pikkelöintiliemi.

_____




lauantai 21. tammikuuta 2017

Helppo mangokastike salaatille



Kokkailu ja yksinkertaiset asiat. Aina vaan yhtä toimiva yhdistelmä. Helppo mangokastike on juuri tällainen tapaus. Sesongissa olevasta mangosta saa nimittäin aivan huikean hyvän salaatinkastikkeen, joka toimii myös esimerkiksi tacoissa, kun tuoreen ja kypsän mangon soseuttaa ja maustaa pienellä määrällä etikkaa. Sopiva määrä riippuu mangon koosta ja hapokkuudesta. Suolaa ja pippuria voi ripsauttaa sekaan halutessaan.

Mangokastike sopii monenlaiseen salaattin. Se käy hyvin juustojen kanssa, kanasalaatin viimeistelijäksi tai meksikolaiseen makumaailmaan. Been there, done that. Raikas mangokastike on loistava myös itään kurkottelevissa salaateissa – pian jaan reseptin yhteen mainoon tapaukseen.






Resepti

Helppo mangokastike 

1 kypsä mango
tilkka riisietikkaa tai omenaviinietikkaa
(hieman suolaa ja pippuria)
tarvittaessa vettä kastikkeen ohentamiseen


Kuori ja soseuta mango. Ohenna sose tarvittaessa vedellä. Mausta maun mukaan pienellä etikalla sekä halutessasi suolalla ja pippurilla. Tarjoa salaatinkastikkeena tai esimerkiksi tacojen kanssa. Kastike säilyy pari päivää jääkaapissa.

_____



maanantai 16. tammikuuta 2017

Mauritius – ruokamatkaajan aarreaitta



Kuvittele mielessäsi vehreä saari, pumpulinpehmeät hiekkarannat ja kirkas meri, joka hehkuu kaikissa turkoosin ja sinisen sävyissä. Sellainen paratiisisaari, jossa askel on kevyt ja syke leppoisa, koska kenelläkään ei ole mihinkään kiire, jossa ruoka on hyvää ja tunnelma sykähdyttävä. Tervetuloa Mauritiukselle!




Intian valtamerellä, noin 900 kilometriä Madagaskarilta itään sijaitseva saari on niin pieni, että ihmetyttää, kuinka vuosisatojen varrella merenkulkijat ovat saarelle sattuneet. Toisaalta saari on niin valloittava, etten ihmettele kerran sinne päässeiden palaavan tropiikkiin uudelleen. Mauritiukselle on tullut ja jäänyt asukkaita monenlaisista kulttuureista, mikä antaa saarelle ainutlaatuisen tunnelman. Erilaisia kulttuureja, uskontoja ja tapoja olla on aina elänyt saarella rinnakkain, joten joustavuutta ja lempeyttä, sellaista luontaista suvaitsevaisuutta, on paikallisilla ihailtavissa määrin. Joku kertoi mauritiuslaisten viettävän sopuisasti kaikkien uskontokuntien juhlapäiviä omasta uskonnosta riippumatta.




Mauritiuksen ruokakulttuuri


Samalla tavalla kuin koko saaren kulttuuriperimä on Mauritiuksen ruokakulttuuri viehättävä sekoitus vuosikymmenten ja -satojen aikana saarella viipyneiden maailmanmatkaajien repusta löytyneitä makuja.

Paikalliset kutsuvat omaa ruokaansa kreolilaiseksi ruoaksi, mikä usein tarkoitti kattausta kalaa ja mereneläviä erilaisilla raikkailla kastikkeilla kuten chilillä sävytetyllä tomaattikastikkeella. Lisäkkeenä oli monesti jotain yllättävän makuista pikkelöityä hedelmää tai kasvista sekä maukasta chutneya. Kreolilaisen ruoan alle mahtui myös intialaistyyppisiä ruokia kuten maukkaita curryja, friteerattuja nyyttejä. Myös saaren suosituimmassa katuruoassa, Dholl Purissa, on intialaista alkuperää: ohuen parathamaisen leivän sisään kääritään papu- ja kasvismuhennosta. Kiinalaisen ruoan makumaailmaa löytyi esimerkiksi Magic Bowl -ruoasta, joka oli kulhoon kasattua riisiä ja kastiketta. Kulho tuotiin pöytään ylösalaisin käännettynä, ja kun kulho nostettiin pois, oli ruoka valmis nautittavaksi. Alkuruokina tarjottiin usein friteerattuja kasviksia (Gajak) tai intialaistyyppisiä samosa-nyyttejä.

Vahvimmin ruokakulttuurissa näkyivätkin Intian vaikutteet. Jälkiruokalistalla puolestaan näkyi yksi siirtomaavallan aikakausi: ranskalainen Crème brûlée oli liki jokaisen ravintolan listalla. Myös afrikkalaisia makuja mauritiuslaisessa keittiössä sanotaan olevan, mutta taidan tuntea ne liian huonosti, jotta tunnistaisin maut kirjavasta paletista.


 


Hedelmiä saarella oli tarjolla paljon, kuten tropiikissa kuuluukin olla. Ananakset olivat pieniä ja makeita, kookokset tuoreita ja banaanit kypsiä. Juuri sellaisia kuin ne parhaimmillaan voivat olla. Hedelmäkojuja oli tiuhaan, ja paikallisetkin tekivät niistä selvästi hedelmäostoksensa – suurissakin marketeissa hedelmä- ja vihannesosastot olivat suhteettoman pieniä.

Marketeissa pysähdyin toistuvasti laajan säilykehyllyn ääreen. Erilaisia pikkelöityjä tuotteita (atchar) oli valtavasti. Kotiin toin pikkelöityä valkosipulia sekä vielä korkkaamatonta kookospikkelsiä. Tosin sana pikkelsi johtaa makuhermoja pahasti harhaan. Valkosipulisessa tuotteessa maistuvat vahvasti etikan ja sokerin sijaan chili ja sahrami. Sahramia olikin tämänkaltaisissa säilykkeissä käytetty usein.

Tuliaisiksi toimme myös paikallista, vaniljalla maustettua teetä – mikä onkin sokerin ja rommin lisäksi yksi saaren valttikortti – sekä rantaeväänä loistavasti toimineita kikhernejauhoista tehtyjä snackseja. Myös paahdettujen ja mausteista kikherneiden kaltaisia, rapeita ja mausteisia herneitä kaupoissa oli paljon tarjolla.




Mauritius oli ruokakohteena mielenkiintoinen aarreaitta. Se tarjosi jotain tuttua ja jotain uutta, paljon jännittäviä makuja ja yllättäviä yhdistelmiä. Trooppinen saari tarjosi myös paljon ideoita kotikeittiöön – ne ovat niitä parhaita kotiintuomisia.


 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails