tiistai 28. helmikuuta 2017

Pikapulla – valmista puolessa tunnissa



Pulla pöytään puolessa tunnissa? Kyllä! 

Tämä pikapulla ei kohotusta kaipaa. Ainekset sekoitetaan nopeasti yhteen, taikina lusikoidaan leivinpaperin päälle ja paistetaan kuumassa uunissa. Pikapullasta tulee pinnaltaan ihanan rapeaa ja sisältä mehevää. Näin laskiaisena pullapalan päälle voi lusikoida hilloa ja kermavaahtoa.






Resepti





Pikapulla

8–12 annosta


taikina
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
(1–2 tl kardemummaa) 
125 g voita
1 kananmuna
2 dl maitoa

päälle
kananmuna voiteluun
raesokeria tai tomusokeria


Kuumenna uuni 225 asteeseen (tehokkaassa kiertoilmauunissa riittää 200 astetta). Mittaa kuivat aineet sekä voi kulhoon. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja maito ja sekoita taikina nopeasti sekaisin.

Lusikoi taikina leivinpaperille kranssin tai pitkon muotoon. Voitele halutessasi kananmunalla. Ripottele päälle raesokeria tai viimeistele vasta valmis, jäähtynyt pulla tomusokerilla. Paista pullaa 15–20 minuuttia eli kunnes pulla on kauniin ruskea pinnaltaan. Paistoaikaan vaikuttaa uunin tehon lisäksi pullan muoto ja paksuus.

_____


Reseptin pikapullaan olen saanut herra Kokin äidiltä, joka on saanut sen ystävältään. 



maanantai 27. helmikuuta 2017

Täydelliset lounasleivät kahdella täytteellä





Teen töitä kotitoimistossa kolmena arkipäivänä. Rakastan tehdä töitä kotoa käsin: villasukat on jalassa, pyykkikone pyörii ja puhelinpalaverit voi hoitaa vaikka sohvalla pötkötellen. Yksi miinuspuoli kotitoimistossa kuitenkin on. Lounaat ovat aivan luvattoman huonolla tolalla. Siksi innostuin, kun Fazer pyysi minua mukaan kaupalliseen yhteistyöhön juuresleipien tiimoilta. Lisää nopeita ja sopivan kevyitä lounasvaihtoehtoja!




Kaikkein tavallisin lounas on salaatti – suosikkini, eli jäätelölounas, kun ei ole se kaikkein terveellisin vaihtoehto. Parin viikon aikana olen nyt testannut Fazerin juuresleipiä lounaalla joko salaatin täydentäjänä kevyillä täytteillä tai kokonaisena lounaana tuhdimmilla täytteillä. Toimiva konsepti molemmilla tavoilla. Suosikikseni juuresleivistä on noussut uusin leipä, jossa viljojen rinnalla leivonnassa on käytetty reilusti linssejä ja bataattia, käytetystä viljasta 100% on kotimaista kauraa. Muina makuina juuresleivissä on palsternakka ja porkkana, punajuuri ja porkkana sekä rukiininen kesäkurpitsa-palsternakka. Leivissä ei juureksia ja kasviksia ole säästelty, sillä yli kolmannes jauhoista on korvattu juureksilla tai muilla kasviksilla.

(ps. postauksen lopussa on kilpailu)

Leipien päälle olen ladannut kaikkea. Hummus, rakkaani, on aina erinomainen vaihtoehto erityisesti silloin, kun leivältä kaipaa lounasmaista ruokaisuutta. Myös kuvissa olevat päälliset ovat olleet loistavia. Italiaan kallellaan olevassa leivässä on raikasta ricottaa, rucolaa ja tomaattia. Ripaus mustapippuria ja hippunen suolaa tekevät leivälle terää. Paistettu kananmuna ja iso kasa ituja on hyvä ja lämmin vaihtoehto.

Sen olen huomannut, että kun tavallinen vaalea leipä humahtaa minulla helposti "päähän" ja vie työterän pois, ei juuresleivillä ole sitä vaikutusta, päinvastoin. Proteiinipitoinen (16%) leipä ja terveelliset täytteet ovat lunastaneet paikkansa kotitoimistolaisen välipalana tai lounaana. Sitä jäätelöä voi sitten ottaa vähän jälkkäriksi.















Resepti

 

 

 

 

Lounasleivät kahdella täytteellä

ricotta-rucolaleipä tomaatilla
ricotta-juustoa
rucolaa
kirsikkatomaatteja 

kananmuna-ituleipä
paistettu kananmuna
reilusti ituja 



 

 KILPAILU


Kerro kommenttilootassa, mitä sinä laittaisit Fazer juureleipä Kaura 100% Bataatti&linssi -leivän päälle? Mikä toisi puhtia päivään? Vastanneiden kesken arvotaan Fazerin tuotepalkinto. Aikaa kommentointiin on sunnuntaihin 5.3.2017 saakka. Kilpailun säännöt löydät klikkaamalla tästä. Voittajalle ilmoitetaan sähköpostitse, joten laitathan toimivan meiliosoitteesi mukaan kommenttiin.

_____


Kaupallisessa yhteistyössä Fazer



lauantai 18. helmikuuta 2017

Karpalolemonade – raikas pinkki drinkki



Pinkkiä karpalolemonadea raikkaampaa drinkkiä saa hakea. Tuoreista sitruunoista puristettu mehu saa makeutta sokerisiirapista ja väriä karpalomehusta. Lisäksi tarvitaan vain vettä tai kivennäisvettä. 




Lemonade mielletään helposti kesäjuomaksi ja sehän sopiikin helteisiin kesäpäiviin mitä parhaiten. Mutta aivan yhtä hyvin juoma sopii myös muihin vuodenaikoihin – sitruunoita saa varsin edullisesti ympäri vuoden. Tarjosin karpalolemonadea ystävänpäivänä ihanassa oululaisessa Muoti Privaatissa, jossa järjestimme ystävänpäivähulinat. Dj soitti jazzia, minä tarjosin pinkkiä drinkkiä ja suupaloja ja kevään hehkuva muotikattaus oli parhaimmillaan.

Useampi kävijä kyseli reseptien perään. Syötävien osalta oli helppo vinkata Suupaloja-kirjaan – pienet pannacottapiiraat ja siemennäkkäri sekä muhammara-tahna löytyvät sieltä. Drinkin reseptin lupasin laittaa jakoon myöskin. Tässä se tulee!








Resepti





Karpalolemonade


1 dl sokeria
2 dl vettä
1/2–1 dl karpalomehua (tiiviste)
3 dl tuorepuristettua sitruunamehua (noin kuusi sitruunaa)
7–10 dl vettä tai kivennäisvettä
jääpaloja
(mintunlehtiä tai karpaloita)


Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Kiehauta ja sekoita, jotta sokeri liukenee. Jäähdytä. Purista sitruunoista mehu ja sekoita mehu sokeriliemeen. Sekoita liemeen myös karpalomehu. Lisää jääkylmää vettä ja tarjoa jäiden kanssa. Koristele mintunlehdillä tai karpaloilla. 

_____





torstai 16. helmikuuta 2017

Gluteenittomat tattarilastut



Rapeat ja liki kinuskisen makeat tattarilastut ovat perinteisten kauralastujen kavereita. Ne syntyvät hetkessä, eikä tiskiä tule kuin kattilan ja lusikan verran. Vaivalloisinta tattarilastujen tekemisessä on odottaminen. Pitkä ja piinaava keksien jäähtymisen odottaminen. Reunoiltaan rapeat lastut ovat vielä jäähdyttyään keskeltä sitkeän pehmeitä. Seuraavana päivänä ne ovat rapeutuneet kokonaan, jos joku siihen saakka malttaa odottaa.







Resepti








Gluteenittomat tattarilastut

noin 20 kpl

80 g voita
1 dl sokeria
ripaus vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)
2 dl tattarihiutaleita
1 kananmuna
1 rkl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Sulata kattilassa voi. Lisää sokeri ja sekoita. Sokeri saa sulaa voin joukkoon. Lisää vanilja ja tattarihiutaleet sekä kananmuna. Sekoita gluteenittomaan jauhoseokseen leivinjauhe ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Nosta taikinasta nokareita leivinpaperille. Jätä nokareiden väliin tilaa, sillä lastut leviävät uunissa. Paista 5–7 minuuttia eli kunnes lastut ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä. Lastut rapeutuvat, kun annat niiden olla huoneenlämmössä ilmavasti.

_____



lauantai 11. helmikuuta 2017

Heiße Liebe – maailman helpoin jälkiruoka



Heiße Liebe eli kuuma rakkaus on maailman helpoin jälkiruoka. Se on jälkkäri, joka sopii kaikkiin tilanteisiin romanttisista illallisista lastenjuhliin ja isoista sukuillallisista kaveriporukan illanistujaisiin. Heiße Liebe on myös hyvä vierasvara – jätskiä ja vattuja voi aina pitää pakkasessa.




Kuuma rakkaus on Saksassa ja Italian pohjoisimmissa osissa suosittu jälkkäri. Marraskuisella Italian reissulla söin sitä kahdesti. Näin ystävänpäivän aikoihin se on jo nimensäkin puolesta sopiva herkku ystävyksille tai sydänkäpysille. Viikonloppuna jäätelö ja vatut piiloon pakastimeen ja ystävänpäivänä yllätys on viidessä minuutissa valmis.

Perinteisesti Heiße Liebe tehdään vaniljajäätelöön. Vaniljan ja vadelman yhdistelmä onkin ihan tosi hyvä. Mutta testasin tehdä jälkkärin myös Jymyn lakritsijäätelöön – saksalaiset eivät tiedä saati ymmärrä miten hyvä lakun ja vatun yhdistelmä on.




Katoin jälkkärin Balmuirin laseihin, suosikkeihini, jotka toimivat loistavasti sekä juomalaseina aamiaisella, viinilaseina illallisella että jälkiruokamaljana. Tänään täällä Oulussa iloitaan paikallisesta Balmuirista muuten aivan erityisesti, sillä merkki avaa liikkeen aivan kaupungin ydinkeskustassa. Mahtavaa! Liikkeessä toimii kuulema myös postituspalvelu eli asiakas voi ostaa tuotteen kivijalkamyymälästä ja Balmuir toimittaa paketin ystävälle (tai vaikka omaan kotiosoitteeseen) mihin tahansa maailmassa. Eli liike on vähän kuin kivijalkakaupan ja verkkokaupan yhdistelmä.







Resepti






Heiße Liebe – maailman helpoin jälkiruoka


vanilja- tai lakritsijäätelöä
vadelmia (+ tilkka vettä)


Kaada vadelmat kattilaan. Lisää pieni tilkka vettä. Kiehuta vadelmat. Halutessasi voi tilsiä marjat haarukalla pieneksi.

Annostele jäätelö laseihin. Kaada kuuma vadelmakastike jäätelön päälle vasta pöydässä.

_____


Lasit ja tekstiilit saatu Balmuirilta. Kiitos!





keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Intialainen lihapullacurry




Jauheliha, tuo suomalaisten raaka-ainesuosikki kulkee kaupasta kotiin ja keittiöstä lautaselle jokaisessa lihaa syövässä kodissa. Nyt paketti kulkee kaupasta kotiin aiempaa kätevämmin, sillä Atria uudisti täysin jauhelihojensa pakkauksen ja haastoi minut testaamaan paketin käytettävyyttä. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa.




Harvoin minkään tuotteen pakkausuudistus on ollut näin onnistunut. Oikeasti. Atrian uusi, pehmeä jauhelihapaketti on suorastaan nerokas: sen käytettävyys on kaikella tavalla edeltäjäänsä paljon parempi. Uusi pakkaus on kooltaan selvästi pienempi, mikä jo sinänsä on hieno asia sekä kauppakassissa, jääkaapissa että pakastimessa, isojen määrien logistisista eduista nyt puhumattakaan. Pakkaus avautuu helposti ilman teräaseita ja menee minimyttyyn roskiksessa. Ja montako kertaa kovasta muovista tehty paketti on rikkonut muovisen kauppakassin? Pehmeäreunainen paketti ei sitä tee. Pieni mutta merkittävä asia. Ainoa asia mikä mietityttää on, miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?

Tein jauhelihasta intilaista lihapullacurrya, joka on astetta fiinimpi lihapullaruoka. Lihapullacurrya voi hyvin tarjota hieman harvinaisemmillekin vieraille, heille, joille makaroonilaatikon tai jauhelihakeiton tarjoaminen tuntuu turhan arkiselta. Curryn voi hyvin tehdä edellisenä päivänä ja lämmittää, tai esimerkiksi kastikkeen voi keittää aiemmin ja kypsentää sitten lihapullat curry-kastikkeessa riisien kiehuessa. Tunnissa saa tosin valmista currya, vaikka työvaiheita ei parille päivälle jakaisikaan. Mausteinen lihapullacurry maistuu aivan erityisen hyvälle helmikuisena pakkaspäivänä.







Resepti






Intialainen jauhelihacurry

4–6 annosta


kastike
hieman öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 x 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1–2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1–2 tl savupaprikajauhetta
1–2 tl garam masala -maustetta
1 tl kurkumaa
(hieman chilikastiketta)
400 g tomaattimurskaa tai kuorittuja, säilöttyjä tomaatteja
400 g kookosmaitoa 
1–2 tl sokeria tai hunajaa
noin 1 tl suolaa


lihapullat
1 valkosipulinkynsi
pieni sipuli
1 tl suolaa
noin 1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
noin 1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2–1 tl garam masala -maustetta
noin 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (korianteri, minttu ja/tai lehtipersilja)


lisäksi
keitettyä riisiä
tuoreita yrttejä (korianteri, minttu ja/tai lehtipersilja) tai ituja


Tee ensin kastike. Hienonna kuoritut sipuli ja valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Kuumenna öljy paistinkasarissa, lisää sipulisilput, inkivääri sekä kuivat mausteet. Kuullota keskilämmöllä muutama minuutti, jotta mausteet avautuvat. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pyöristä makua tarvittaessa sokerilla tai hunajalla. Aja halutessasi tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä.

Kastikkeen kiehuessa tee lihapullataikina. Lisää jauheliha joukkoon silputtu sipuli ja valkosipulinkynsi sekä mausteet ja yrttisilppu. Voit halutessasi paistaa pienen koepullan ja säätää makuja. Pyörittele pullat ja laske ne kastikkeeseen raakana. Anna lihapullien kypsyä kastikkeessa 15–20 minuuttia välillä varovasti sekoitellen.

Lihapullien kypsyessä keitä riisi. Myös naanleipä sopii ruoan kanssa erinomaisesti.







lauantai 4. helmikuuta 2017

Brownie-jäätelökakku



Brownie-jäätelökakku on monella tapaa upea herkku. Se on katseenkääntävän näyttävä, mutta niin helppo, ettei leipomistaitoja juurikaan tarvita. Kakun voi tehdä etukäteen ja nostaa pakastimesta pehmenemään siinä vaiheessa, kun kahvinkeittoa aletaan suunnitella.

Brownie-jäätelökakku on niin yksinkertainen, että melkein naurattaa. Miten ihmeessä en ole tätä aiemmin hoksannut? Kakkua varten leivotaan ohuehko brownie-levy, joka jäähtyneenä vain kerrostetaan jäätelön kanssa. Vähän marjoja päälle ja kastikkeeksi soseutettua mansikkaa tai vadelmaa.

 


Käytin kakkuun tuikitavallista pakettijäätelöä, sillä halusin kakkuun skarpit reunat – syynsä kullakin. Jos haluat käyttää erimuotoisessa paketissa olevaa (usein parempaa) jäätelöä, voit lusikoida tarvittaessa hieman pehmennettyä jäätelöä brownie-levyjen väliin.

Kun suorakaiteen muotoisen jäätelön leikkaa pitkittäin kolmeen osaan, tulee jätskikerroksista juuri sopivan paksuisia. Tosin kolmasosa jätskistä täytyy syödä siltään, ettei kakusta tulee liian korkea. Silleen aika harmi.







Resepti





Brownie-jäätelökakku

6–8 annosta


brownie
100 g tummaa suklaata
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3/4 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
veitsenkärjellinen vaniljajauhetta (tai hieman vaniljasokeria)

lisäksi
1 pkt vaniljajäätelöä
marjoja koristeeksi
marjoja soseutettuna kastikkeeksi (makeuta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla)


Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata suklaa. Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää seokseen kananmuna. Sekoita taikinaan myös suklaasula sekä jauhot.

Kaada taikina noin 18x25 cm kokoiseen vuokaan ja paista 6–8 minuuttia tai kunnes brownie on sopivan kypsä. Varo paistamasta liian pitkään. Jäähdytä brownie ja leikkaa se kolmeen osaan.

Leikkaa jäätelö kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Kokoa kakku. Laita alimmaiseksi brownie, jotta kakku pysyy paremmin leikattaessa paikoillaan. Koristele marjoilla.

Tarjoa kakku heti tai laita kelmun alla pakastimeen. Ota kakku pakastimesta pehmenemään 15–20 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa kakun lisänä soseutettuja marjoja. Makeuta sose tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.

____




keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Välimeren flatbread






Välimeren flatbread on hyvä esimerkki viime aikojen kokkailuistani: Keittiössä alkaa näyttää keväiseltä ja raikkaan maut valtaavat lautaset. Apetinan kanssa yhteistyössä toteutettu resepti on täyteläinen mutta kepeän raikas, ruoka joka sopii lounaaksi, iltapalaksi tai vaikka brunssin päätähdeksi.

Vastapaistetun ja vielä kuuman leivän päälle lusikoidaan tuhti kerros hummusta ja päälle ladataan rouskuvia kasviksia tasapainottamaan kokonaisuutta. Ja kasa yrttejä, tietenkin. Ajatelkaapa muuten, muutaman viikon päästä on jo aika kylvää ensimmäiset yrtit varmistamaan ensi kesän sato. Käsiä kuumottaa pelkkä ajatus pihalta haetuista yrteistä.




Flatbreadin päällä oleva hummus ei muuten ole mikään tavallinen hummus, vaikka se siltä näyttääkin. Yhdistin kikherneiden pariksi toisen ikisuosikkini, artisokan, joka tuo hummukseen upean maun lisäksi silkkisen rakenteen. Olen tehnyt ainakin kymmentä erilaista hummusta, mutta artisokkahummus on ehdottomasti yksi ihanimmista. Kikherneen ja artisokan maut sopivat loistavasti yhteen, ja hummuksen päällä olevat kasvikset sekä fetamainen juusto vie ajatukset jonnekin Välimeren tienoille. Pinaatin, tomaatin ja yrttien lisäksi juuston ja hummuksen kanssa leivän päälle sopisivat myös uunissa paahdetut juurekset, vaikka porkkana ja lanttu. Lihaa tähän ruokaan ei kaipaa kukaan.

Kun leivät oli syöty, lusikoin loput artisokkahummuksesta suoraan kulhosta suuhun. Päälle noukin purkista viehkosti chilisiä juustokuutioita. Suolainen juusto on juuri täydellinen lisä lempeälle kasvistahnalle. Pienet on elämän ilot (toinen ilonaihe oli eilen kuulemani linnunlaulu. Moista sirkutusta ei olekaan kuulunut Oulussa kuukausiin).





Arvonta


Kommentoi tätä postausta ja kerro, mitä kasvisruokaa sinä valmistaisit käyttäen Apetina-tuotteita? Vastanneiden kesken arvotaan 40 euron arvoinen lahjakortti K-ryhmän kauppoihin. Kommentoi viimeistään 7.2.2017. Arvonnan säännöt löydät täältä.







Resepti

 

 

 

Välimeren flatbread artisokkahummuksella ja salaattijuustolla

neljälle

leipä
4–8 naanleipää (resepti)

artisokkahummus
1 prk (2 dl) kikherneitä, säilyke
1 prk artisokansydämiä öljyssä tai vedessä 
1 valkosipulinkynsi
2–3 rkl kikherneiden säilöntälientä
2 rkl öljyä Apetina-juustopurkista
sitruunamehua
suolaa

lisäksi
pinaattia
kirsikkatomaatteja
tuoretta persiljaa ja basilikaa
paahdettuja pinjansiemeniä


Tee ensin leipien taikina. Voit myös käyttää valmiita ohuita leipä (naan, rieska tms.).

Valuta kikherneet. Muista ottaa hieman säilöntälientä talteen. Valuta myös artisokansydämet. Kuori valkosipulinkynsi. Soseuta kaikki hummuksen ainekset tasaiseksi tahnaksi. Maista ja säädä makua sitruunalla ja/tai suolalla.

Paista tai lämmitä leivät. Levitä kuuman leivän päälle reilu kerros artisokkahummusta, pinaattia, kirsikkatomaatteja sekä yrttejä. Viimeistele paahdetuilla pinjansiemenillä sekä juustokuutioilla.

_____



Yhteistyössä Apetina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails