tiistai 5. heinäkuuta 2011

Yrttisuola, versio II


Viime kesän wannabe-herbamare oli ällistyttävän hyvää. Suolaa jauhettiin myllystä kaurapuuroa lukuun ottamatta liki kaikkiin ruokiin ja syksyn viimeisistä yrteistä kuivateltiin ystäville joululahjasuolaa. Oikeaa kaupan Herbamarea wannabeestä ei tietenkään tullut. Kotitekoinen suola oli yrttisempää, uskaltaisin sanoa että parempaakin.

Nyt kokeilemme tehdä yrttisuolaa kahdella konstilla. Toinen on se viimevuotinen tapa (versio I, kuvassa takana) kuivattaa yrtit roskisti revittyinä karkeassa merisuolassa. Meille uusi tapa (versio II, kuvassa edessä) on pyöräyttää tuoreet yrtit ja karkea merisuola blenderissä sekaisin kosteaksi ja kirkkaan vihreäksi seokseksi ja kuivata vasta sitten.

Suolat (onneksi ei suolet) ovat nyt pöydällä tasalaatuisissa ja valvotuissa olosuhteissa. Tutkimuksessa tarkastellaan sekä makua että näköä, kuivumisnopeutta ja myllättävyyttä. Perästä kuuluu.

Molemmissa versioissa suolaa on käytetty 800g ja yrttejä ainakin viisi tiukkaa kourallista. Yrtteinä on basilika, persilja, oregano, timjami, tilli ja salvia, joista kahta viimeksi mainittua selvästi muita vähemmän. Valkosipulia en tohtinut nyhtää vielä penkistä, mutta kaupasta kannettuja kynsiä on silputtu joukkoon kaksi per seos.

12 kommenttia :

 1. Jos otatte tilauksia vastaan, niin tilaisin yrttisuolaa ainakin kaksi kertaa enemmän, kuin viime vuonna sitä sain:) Eikä väliä kumpi tyyli... Loistavaa kamaa, kuten olen ennekin täällä ja muuallakin mainostanut!!! Jos tilauksia ei oteta vastaan, kirjoitan pukille tai käytän isosiskon valtuuksia;)Johanna

  VastaaPoista
 2. Tämä on automaattinen tilausvahvistus. Tilauksenne toimitetaan ensi tilassa ;)

  Hihii!

  VastaaPoista
 3. Ihan uteliaisuudesta, mutta mistä myllystä tuo suola on tullut läpi? Eiks ne yrtit jotenin tuki koneistoa, kun ovat sellaista pientä muhjua?

  VastaaPoista
 4. Yrttisuola on meillä jauhettu Hackmannin Touch -mylly, joka on toiminu kyllä ihan moitteetta. Laitan suolan myllyyn vasta kun se on ihan kuivaa.

  Minun mielestä Peugeotilta on tullu mylly, joka on tarkoitettu kuivattujen chilien jauhamiseen, sen luulisi myös toimivan. Niin, ja morttelihan toimii aina.

  VastaaPoista
 5. Jesh! Iloitsee Johanna

  VastaaPoista
 6. Peugeotin chilimyllyn saa muuten esimerkiksi täältä.

  VastaaPoista
 7. Tätä pitää kokeilla ensi tilassa, eli heti jahka pääsen mökiltä yrttien luokse. Kiitos!

  VastaaPoista
 8. Sauvajyvänen, äkkiä yrttien luo!

  Tällä hetkellä tutkimusasetelmat näyttää siltä, että versio II on johdossa. Tuoksu huumaa ja väri on heleän vihreä.

  VastaaPoista
 9. Mulla on tuo chilimylly ja se on kyllä eri kätevä. Mutta epäilen, että se ei ehkä tykkää tuosta suolasta. Siinä on sellaiset härpättimet ennen sitä varsinaista jauhinosaa, silppuaa sitä chilipalkoa pienemmäksi. Se Hackmanin Touch voi olla parempi vaihtoehto ja ylläri, sekin mulla on... Tai sitten tosiaan tuo mortteli. Se ainakin jauhaa!

  Ainakin tällä hetkellä yrtit todells kukoistaa!

  VastaaPoista
 10. Hyvä, Tusla, että sinulla on kokemusta chilimyllystä. Toimiiko se hyvin kuitenkin chilinsilppuamisessa?

  Touch on ollut pomminvarma ördesuolan kanssa, ei ongelmia.

  Yrtit kukoistaa, jos turaaja muistas kastella purkkeja :)

  VastaaPoista
 11. Olen tykännyt chilimyllystä tosi paljon. Tosin siinä on vielä "alkulataus" päällä eli en ole noita omia sillä vielä jauhanut. Ne alkuperäiset oli nimittäin aika tymäkkää tuotettta, kuluu suhteellisen hitaasti...

  Palaan raportoimaan, kun omat chilit menee sisään. Mutta tähän mennessä on siis ollut erittäin mainio.

  VastaaPoista
 12. Minä olen joko ihan blenderin sekoittimella hinontanut ja säilönyt purkkiin tai sitten huhmareella

  t Kirsi

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails