sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Jouluvalmistelut nro 1: suolaa sienetKokkipottilassa on aloitettu jouluvalmistelut. Tästä se lähtee.

Joulun juhlaruokiin kuuluu aivan ehdottomasti sienisalaatti. Ja sienisalaattia varten valmistelut on aloitettava nyt, kun metsät pullistelevat sieniä ja sato on parhaimmillaan. Suolasieniksi sopivat hyvin sekalaiset metsäsienet - useimmiten käytettyjä lienevät rouskut ja haperot. Tatteja ei kannata suolata, sillä niitä tulee lötköjä ja limaisia.

Pitkään luulin, että suolasienien tekeminen on jotenkin hankalaa tai vaikeaa. Joku vuosi sitten ladoin sieniä purkkiin ensimmäistä kertaa itse ja huomasin, että ei se mitään avaruustiedettä ole (mikä yllätys). Suolan kanssa en ole koskaan kursaillut; paljon suolaa, varma säilyvyys. Suolaamisen sijaan sienet voisi myös umpioida kuten äitini ja siskoni tekevät.

Sienet putsataan, pilkotaan ja ryöpätään. Huolella valutetut sienet ladotaan purkkiin tai sankkoon karkean merisuolan kanssa kerroksittain siten, että suolaa on alimmaisena ja päällimmäisenä. Sienten päälle asetetaan paino, joka pitää sienet suolaliemen pinnan alla. Jos sienet eivät ole upoksissa, iskee homehömelö helposti.


5 kommenttia :

 1. Hei! En ihan vielä joulua aattele mutta kysyisin mitä on kalakastike jota käytetään paholaisen hilloon? Voiko/kannattaako ilman sitä tehäkää?
  Tietämätön lm

  VastaaPoista
 2. lm, paholaisenhillon voin vallan mainiosti tehdä ilman kalakastikettakin. Voi olla, että suolaa täytyy laittaa himppu enemmän, sillä kalakastike on suolaista - maistele ja säädä omaan makuun sopivaksi.

  Kalakastike myydään usein joko thai tai itämainen etuliitteellä. Löydät sen halutessasi varmasti lähikaupastakin.

  Ja muuten, paholaisenhillo on mainio joululahjakin :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Hannele.
  Oiva idea, siis joulua voi kuin voikin jo ajatella vaikka kuinka on vielä kesän rippeet mielessä.

  lm

  VastaaPoista
 4. Itse laitan suolaan sienet aina kokonaisina, kerään kohtuullisen pieniä rouskuja, jotka saa helposti ryöppäyksen jälkeen sellaisinaan purkkiin suolan kanssa kerroksittain. Tulee vähemmän sotkua ;)

  VastaaPoista
 5. Hyvä idis! Pienet sienet on sitä paitsi niin suloisiakin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails